Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΥΜΗΤΤΟΣ SOS



Με τα μάτια στραμμένα στον Υμηττό




Από την Σοφία Διγενή - Κολιοτάση


Δημοσιευμένο στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ" το 2008


Ο Υμηττός είναι ο σημαντικότερος ελεύθερος χώρος πράσινου της Αθήνας και το κάθε πλήγμα που δέχεται είναι χτύπημα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Ένα μεγάλο τμήμα του βρίσκεται στην περιοχή του Βύρωνα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα προνόμιο αλλά και μια ευθύνη για τους κατοίκους και τη δημοτική του αρχή.

Τα προβλήματα του Υμηττού που απασχολούν το τμήμα της περιοχής του Βύρωνα καταγράφηκαν από την « Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού» και συνοψίζονται στα παρακάτω: Η οικοδομική επέκταση σε βάρος του δάσους από τη μία και σειρά καταπατήσεων από εργολάβους και ιδιώτες για στάθμευση επαγγελματικών βαρέων οχημάτων καθώς και η ρίψη μπαζών από την άλλη δημιουργούν οικολογικά προβλήματα στον Υμηττό.

Αναξιοποίητα νταμάρια και γυμνοί λόφοι
Επίσης στα παλιά νταμάρια στο (Θέατρο Βράχων) η περιοχή παραμένει χαρακτηρισμένη ως Β΄ ζώνη Υμηττού. Ο λόφος Κοπανά που δεσπόζει πάνω από το Θέατρο Βράχων επί δεκαετίες παραμένει απογυμνωμένος χωρίς ουσιαστική μελέτη για δενδροφύτευσή του και της γύρω περιοχής, που φθάνει έως το σχολικό συγκρότημα και το τέρμα της λεωφορειακής γραμμής 732.
Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για αναδάσωση στην περιοχή αλλά ούτε και γίνονται συστηματικές αναδασώσεις. Παλαιές πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει μικρά «ξέφωτα», ενώ άλλες περιοχές από τη χρόνια έλλειψη δένδρων έχουν χάσει σημαντικό όγκο του εδάφους τους. Μόλις πρόσφατα κηρύχθηκε αναδασωτέα η έκταση που κάηκε το καλοκαίρι του 2007. Σημειωτέον πως δεν υπάρχει ούτε παρακολούθηση για τη φυσική γήρανση των δέντρων σε περιοχές που στο παρελθόν έχουν καεί κατ’ επανάληψη, ώστε να ενισχυθεί ο δενδρικός πληθυσμός με νεαρά δέντρα.

Κλειστά στρατόπεδα, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ

Στις παρυφές του βουνού και μέσα στα όρια του υπάρχουν στρατόπεδα και μέσα σε αυτά λειτουργεί κεντρικό βενζινάδικο και σούπερ μάρκετ. Παραμένουν οι εγκαταστάσεις του σκοπευτηρίου μέσα στη δασική έκταση του Κουταλά, ενώ δίπλα παραμένουν τα παλαιά κτήρια του δημοτικού αναψυκτηρίου «Άρτεμη». Χώρος στρατοπέδου υπό κατάργηση βρίσκεται μέσα στη καρδιά της δασικής περιοχής του Κουταλά.

Η περιφερειακή απειλή για τον Υμηττό

Υπάρχει πάντα το τεράστιο θέμα της περιφερειακής οδού του Υμηττού, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, προβλέπεται μεν υπόγεια στο τμήμα του Κουταλά έως τον Καρέα αλλά με την υπόλοιπη υπέργεια γιγαντιαία χάραξη της απειλεί να καταστρέψει οριστικά τη Β΄ ζώνη Υμηττού στην περιοχή του Βύρωνα και να διασπάσει οριστικά την ενιαία περιοχή του δάσους του Υμηττού με μεγάλες συνέπειες για την σημερινή πανίδα και βλάστηση. Ειδικότερα στην περιοχή του Κουταλά προβλέπεται η κατασκευή μεγάλου ανισόπεδου οδικού κόμβου σε βάρος του δάσους.

Στο μέσον η εκκλησιαστική περιουσία

Η Εκκλησία διεκδικεί, μέσω της Αρχιεπισκοπής, δασική έκταση 500 στρεμμάτων δίπλα στο μοναστήρι του Καρέα και σχεδίαζε την οικοδόμηση σε αυτή κτιρίου για την Ιερά Σύνοδο. Τώρα, μετά τις αντιδράσεις της δημοτικής αρχής και της κοινωνίας του Βύρωνα, η οικοδόμηση του κτιρίου αυτού προωθείται στην περιοχή Χολαργού αλλά η διεκδίκηση της έκτασης από την Εκκλησία παραμένει για όποια μελλοντική χρήση.

Ελλιπής η φύλαξη ανύπαρκτος ο καθαρισμός καμία διαμόρφωση

Η φύλαξη του δάσους επικεντρώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με ενίσχυση από το Δήμο και το ΣΠΑΥ των εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Όσο και αν η προσφορά τους είναι πολύτιμη, και έχει συμβάλλει σημαντικά στη σωτηρία της περιοχής, είναι φανερό πως δεν μπορεί να αντικαταστήσει την οργανωμένη φύλαξη και δασοπροστασία που θα έπρεπε να υπάρχει από το κράτος και η οποία υπολείπεται σημαντικά των αναγκών.
Ο καθαρισμός του δάσους από άχρηστα και σκουπίδια είναι ανύπαρκτος, ενώ η περιφερειακή καταστροφή των συρματοπλεγμάτων καθιστά εύκολο σε ασυνείδητους να αδειάζουν μπάζα στις παρυφές του δάσους τις νυχτερινές ώρες.

Δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή της πανίδας του Υμηττού και συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης της χλωρίδας του, παρ’ όλο που παραμένει πλέον από τα τελευταία χαρακτηριστικά δείγματα της αττικής χλωρίδας και πανίδας (πεύκα, κουμαριές, βελανιδιές, πουρναριές, είδη αγριολούλουδων, αλεπούδες, λαγούς, πέρδικες, γεράκια, τσαλαπετεινούς, χελώνες, οχιές, σταθμός μεταναστευτικών σμηνών κ.ά).

Δεν υπάρχει καμία διαμόρφωση χώρων πρόσβασης στο δάσος ειδικά στην περιοχή υπό της Λ. Κατεχάκη που ενώ είναι όαση δίπλα στα σπίτια παραμένει αφιλόξενος χώρος για περίπατο και μη εύκολης πρόσβασης. Ενώ οι περιοχές κάτω από τη Λ. Κατεχάκη θα μπορούσαν να ενοποιηθούν, να αναδειχθεί η ενότητα τους με την Α΄ Ζώνη Υμηττού και να προστατευτούν ως ενιαίος χώρος αναψυχής μένουν εγκαταλελειμμένες και έρμαια επιβουλών.
Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις σε βάρος του βουνού γίνονται αν και το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας καθορίζει ότι ο Υμηττός είναι χώρος πράσινου και απαγορεύεται αυστηρά κάθε οικοδόμηση και κάθε επαγγελματική δραστηριότητα σε αυτόν.

Εθνικό πάρκο με δασαρχείο απαιτεί ο δήμαρχος Βύρωνα

Σε όλα αυτά ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει σταθερά στις απόψεις του σε ότι αφορά την προστασία του Υμηττού και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού δηλώνει: «Ο ΣΠΑΥ έχει καταθέσει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον του Υμηττού. Πρώτον, να ανακηρυχθεί ο Υμηττός Εθνικό Πάρκο. Δεύτερον, να ιδρυθεί Δασαρχείο στον Υμηττό, καθώς το Δασαρχείο Πεντέλης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αφού καλύπτει μια περιοχή από το Καπανδρίτι έως το Σούνιο. Τρίτη πρόταση αποτελεί η κατάργηση της Β’ Ζώνης Υμηττού και η μετατροπή της σε Α’ Ζώνη. Τέλος, επιβεβλημένη θεωρείται η σύσταση Ενιαίας Διαχειριστικής Αρχής στην οποία πρέπει να συμμετέχουν πέραν των εκπροσώπων των όμορων δήμων, οι εκπρόσωποι του Δασαρχείου και της Νομαρχίας. Στόχος της διαχειριστικής αρχής πρέπει να είναι η ανάδειξη του δάσους ως τόπου προορισμού από τους πολίτες, η οποία εν τέλει θα συντελέσει στην προστασία του από αυθαιρεσίες και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οι τρεις αυτές προτάσεις θωρακίζουν τον Υμηττό από εχθρούς που θα πρέπει να υπογραμμίσω δεν είναι μόνο η πυρκαγιά».

Πηγή: Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ
για τη Διάσωση του Υμηττού
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972616773, 6972414920, 6937954016
Ηλεκτρονική διεύθυνση:
prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: