Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΤΟ 2008

Τα βόρεια όρια τεσσάρων δήμων (Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Πέραμα) της Β' περιφέρειας Πειραιά είναι το όρος Αιγάλεω. Κάποτε ήταν κατάφυτο. Σήμερα είναι ένας πέτρινος όγκος που αργά αλλά σταθερά μετατρέπεται σε δάσος πολυκατοικιών. Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας είναι το σταμάτημα αυτής της καταστροφής και η συστηματική αναδάσωσή του. Δημήτρης Λιντζέρης βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ

«Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλας ζητά να έχει ο δήμος την ίδια μεταχείριση που είχε επί εποχής του προηγουμένου δημάρχου κ. Αγραπίδη, στελέχους της Νέας Δημοκρατίας. Χρειάζεται διάλογος. Η κυβέρνηση οφείλει να προτείνει λογικές λύσεις. Η δική της ακαμψία οδηγεί στην οξύτητα. Είναι υπεύθυνη για τις συνέπειες.» Κωνσταντίνος Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς 1,5 χρόνο μετά η κατάσταση είναι χειρότερη από την εποχή του κ. Αγραπίδη. Ο δήμος χωλαίνει σε όλους τους τομείς, με απλήρωτους εργαζομένους, δάνεια και αντιδάνεια, απουσία οποιουδήποτε υλοποιήσιμου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Οι γνωστές διακηρύξεις για το Δημοτικό Θέατρο, τον Πύργο, την Ράλλειο, την Χρωπεί, μένουν πάντοτε στα χαρτιά. Με τον κ. Φασούλα να γίνεται μέρος του εσωκομματικού προβλήματος του ΠΑΣΟΚ, την δημοτική του ομάδα να διαλύεται στα εξ’ ων συνετέθη και διάφορους δημοτικούς της συμβούλους να αναζητούνται στο εξωτερικό.
Δεν νομίζω να νοσταλγούν πολλοί Πειραιώτες την τελευταία περίοδο Αγραπίδη, μία περίοδο μειωμένων προσδοκιών και εγκαταλείψεως κάθε παρεμβατικής πολιτικής. Παρόλα αυτά νομίζω ότι η σημερινή δημοτική αρχή δείχνει σημάδια πρωτοφανούς διαλύσεως και κοπώσεως. Δεν μπορώ να κρίνω τις προθέσεις και την διάθεση του κ. Φασούλα. Ως πολιτικός άνδρας θα κριθεί από τις επιλογές του και την επίτευξη των στόχων του. Και σε αυτά ο κ. Φασούλας παίρνει κάτω από την βάση, είναι μετεξεταστέος. Και μαζί του είναι δυστυχώς και η πόλη μας. Και αυτό μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής παρατάξεως.
Νομίζω ότι εδώ χρειάζεται μία μεγάλη προσπάθεια ανακοπής της παρακμής. Χρειάζεται μία ευρύτερη πολιτική και κοινωνική σύνθεση. Από όσες δυνάμεις δεν είναι μέρος του προβλήματος, τους βουλευτές της Α’ Πειραιώς, τον κ. Μελά και την ΑΚΙΚΑΠ του κ. Λεγάκη, τον κ. Δρίτσα και το «Λιμάνι της Αγωνίας». Από τα επαγγελματικά επιμελητήρια και τα πολιτιστικά σωματεία έως τον Πειραϊκό Τύπο. Από τους επιχειρηματίες της ναυτιλίας έως τις όποιες μεμονωμένες προσωπικότητες. Όποιος ζει και εργάζεται στον Πειραιά θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Χωρίς αποκλεισμούς και με διάθεση προσφοράς. Η ενεργοποίηση του Συμβουλίου Πόλεως θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά την δημοτική αρχή, αυτή και την μέλλουσα.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι το «πείραμα Φασούλα» απέτυχε. Θα πρέπει να βρεθεί αξιόπιστη λύση για τις επόμενες εκλογές. Εύχομαι αυτή η λύση να προέλθει από τον χώρο της Δεξιάς. Με την σειρά του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει αυξημένες ευθύνες, καθώς στις εκλογές μας εμπιστεύθηκαν 7.400 πολίτες, καθιστώντας το κόμμα μας σημαντική πολιτική δύναμη και στον Πειραιά. Όλοι μας λοιπόν πρέπει να ενεργοποιηθούμε από τώρα προκειμένου να ανατρέψουμε την σημερινή πτωτική πορεία. Και θα κριθούμε από αυτό, για τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. του Χρήστου Χαρίτου
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.

το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, τόνισε ότι φιλοξενεί μοναδικά αρχαία αριστουργήματα, όπως είναι τα τέσσερα ορειχάλκινα αγάλματα, του Απόλλωνα του 6ου αιώνα, της Αθηνάς της Σχολής του Φειδία και δύο Αρτέμιδες, ένα Μαυσωλείο ως μικρό της Αλικαρνασσού, το Ιερό της Κυβέλης, μετώπες του Παρθενώνα, Λέοντες, Αυτοκράτορες και άλλες αρχαιότητες εξαιρετικής σπανιότητας. Προκειμένου, λοιπόν, να τύχουν της προσοχής και του ενδιαφέροντος που τους αρμόζει, λόγω της απαράμιλλης ομορφιάς τους, ο κ. Βαΐτσης Αποστολάτος υποστήριξε ότι το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος (Μέγαρο ΝΑΤ) προσφέρεται πραγματικά για τη μετεγκατάσταση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά, έτσι ώστε το μουσείο να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στα μουσειακά και πολιτιστικά διεθνή πρότυπα της εποχής μας. Τη λήψη αυστηρών μέτρων προληπτικού ελέγχου των τροφίμων που επεξεργάζονται στα εργαστήρια, διανέμονται στα μαγαζιά και φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία, προτείνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Αφορμή για την ερώτηση, η πρόσφατη κατάσχεση μισού τόνου γύρου χοιρινού με σαλμονέλα σε εργαστήριο επεξεργασίας κρεάτων τα οποία διανέμει σε δεκάδες ψητοπωλεία της Νίκαιας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Η παράδοση του λιμανιού του Πειραιά σε ξένα κρατικά συμφέροντα συνιστά μείζον πολιτικό έγκλημα για τον τόπο, ενώ οι "φωτογραφικοί" όροι με τους οπoίους πάει να πραγματοποιηθεί προσδίδουν σε αυτή την απαράδεκτη εκχώρηση προκλητικά και σκανδαλώδη χαρακτηριστικά.
Καλούμε την κυβέρνηση αντί να πανηγυρίζει κατά ανεπίτρεπτο και βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον τρόπο, να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα την πλήρη προσφορά της Cosco.".
Όσο υψηλό και αν είναι το τίμημα, δεν συμφέρει την κοινωνία η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, υποστηρίζει ο βουλευτής Α' Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η επέκταση Χαϊδάρι-Πειραιά του ΜΕΤΡΟ περικόπτεται και θα έχει τελικά μήκος 7,6 χλμ και 6 σταθμούς, έναντι 8,2 χλμ και 7 σταθμών, όπως είχε αρχικά σχεδιασθεί. O αρχικός σχεδιασμός της επέκτασης της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ αναθεωρείται με απόφαση του υπουργού και περικόπτεται η τελευταία στάση (Ευαγγελίστρια)», ανάφεραν οι δύο βουλευτές τονίζοντας ότι «το ενδεχόμενο περικοπής της στάσης «Ευαγγελίστρια» δεν μας βρίσκει αντίθετους, καθώς η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, μελετητές του ΗΣΑΠ, δημοτικές κινήσεις, οι περισσότεροι φορείς της πόλης και η πλειοψηφία των Πειραιωτών θεωρούσαν άστοχη την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για σταθμό στην «Ευαγγελίστρια». Δεν είχε μελετηθεί κυκλοφοριακά και δημιουργούσε τεράστια προβλήματα».

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως είπε ο Π. Μελάς, ο Πειραιάς οδηγείται στην παρακμή και την απαξίωση. Χρειάζεται ένα κίνημα Πειραιωτών με μεράκι για τον Πειραιά για να βγει η πόλη από το αδιέξοδο. «Αυτό το κίνημα φιλοδοξούμε να είμαστε εμείς», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαι ''αντάρτης'' ούτε ''σημαία'' της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά. Είμαι το… κατάρτι της! Υποχρεώθηκα να θέσω υποψηφιότητα για δήμαρχος, γιατί βλέπω ότι η κατάσταση στην πόλη δεν πάει άλλο. πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Παναγιώτης Μελάς,

Δεν υπάρχουν σχόλια: