Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Έβαλα στόχο ζωής να αλλάξω αυτή την Πόλη λέει στον «Ε» ο δήμαρχος κ. Νίκος Σαράντης

Οι κάτοικοι των Άγιων Αναργύρων μπορούν να ελπίζουν



Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι δήμος από το 1963 των δυτικών προαστίων της Αθήνας. Έχει έκταση περίπου 3 τετρ. χλμ. Προήλθε από ομώνυμη κοινότητα που αποσπάσθηκε από το Δήμο Νέων Λιοσίων το 1927. Ο δήμος διχοτομείται από τις γραμμές του τρένου που εισέρχεται από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών στην Αθήνα, στον σταθμό Λαρίσσης. Συνορεύει με το περιβαλλοντολογικό πάρκο "Αντώνης Τρίτσης".
Μία έκταση μη νομοθετημένη είναι οι εγκαταστάσεις του στρατιωτικού εργοστασίου (301 Στρατόπεδο) καθώς και οι εγκαταστάσεις του Ο.Σ.Ε. και του Υπουργείου Γεωργίας. Πρώτο σοβαρό στοιχείο στην όλη εξέλιξη των Αγίων Αναργύρων στάθηκε η κατ΄ αρχήν εγκατάσταση προσφυγικού στοιχείου (κατά το 1922-1923), ενώ οι πρώτες εντάξεις των οικιστικών περιοχών στο σχέδιο πόλης έγιναν μεταξύ του 1927-36.
Η πόλη των Αγίων Αναργύρων διαχωρίζεται οικιστικά σε 3 συνοικίες και 8 γειτονιές που, αποτέλεσμα ανοργάνωτης ανάπτυξης, μη επιτρέποντας τον καθορισμό της οικιστικής δομής με σαφήνεια, αποτέλεσμα των συνεχών εκ των υστέρων ρυθμίσεων.
Η πόλη σήμερα εμφανίζεται εγκλωβισμένη από τις γύρω κτισμένες περιοχές χωρίς δυνατότητα επέκτασης, με μοναδική αλλά σοβαρή εκτόνωση του δομημένου περιβάλλοντος τον Πύργο Βασιλίσσης. Δια μέσου του κέντρου της πόλης εξασφαλίζεται η σύνδεση των δυτικών και βορειοδυτικών Δήμων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής με το κέντρο της Αθήνας στις Τρεις Γέφυρες και στα όρια του Δήμου με την γειτονική Ν. Χαλκηδόνα.
Οι Άγιοι Ανάργυροι μαζί με τους δήμους Ιλίου και Καματερού διατηρούν ένα πνεύμονα πρασίνου ως κόρην οφθαλμού το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Αντώνης Τρίτσης».
Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» βρέθηκε πρόσφατα στην περιοχή, συνάντησε τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων κ. Νίκο Σαράντη και μίλησε μαζί του για τα προβλήματα της πόλης του και τους αγώνες για ελεύθερους χώρους που κάνουν πολίτες και δημοτική αρχή εδώ μια 50 χρόνια.

Αγωνίζομαι να αλλάξω τα πάντα σε αυτή την πόλη

- Στους Αγίους Αναργύρους είστε Δήμαρχος τα τελευταία χρόνια. Πόσα έπρεπε να αλλάξετε σε αυτή την Πόλη; Τι θέλετε να κάνετε ακόμα;

- Είμαι Δήμαρχος στους Αγίους Αναργύρους μόλις δυόμιση (2 ½) χρόνια. Ανέλαβα αυτή την ευθύνη μέσα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και έβαλα στόχο ζωής να αλλάξω αυτή την Πόλη, να την κάνω πιο ανθρώπινη, πιο φιλική.
Γνώριζα και γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα της Πόλης μου, αφού για πολλά χρόνια υπηρέτησα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης από διάφορες θέσεις.
Πίστευα και πιστεύω πως η συμμετοχή των πολιτών είναι το θεμέλιο, που θα στηριχθείς για να αλλάξεις πράγματα. Αυτή τη συμμετοχή επεδίωξα πρώτα απ’ όλα.
Άνοιξα το Δημαρχείο και τις Υπηρεσίες του στους Δημότες. Δημιούργησα σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεννόησης. Δεν κράτησα στεγανά. Κάθε ενέργεια, κάθε πρόβλημα φροντίζω να το δημοσιοποιώ με όποιο πρόσφορο μέσο.
Επικοινωνούμε με τον πολίτη, εγώ και οι συνεργάτες μου, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, με την καθημερινή μας παρουσία, είτε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας εδώ και καιρό το portal του δήμου Αγίων Αναργύρων. Ταυτόχρονα ανοίξαμε το Δημαρχείο πρωί και απόγευμα, ενώ για πρώτη φορά δημιουργήθηκε η γραμμή εξυπηρέτησης του Δημότη, όπου δέχεται και προωθεί για λύση άμεσα όλα τα καθημερινά αιτήματα των πολιτών.
Άμεση προτεραιότητα για μας ήταν και είναι αυτό που λέμε απλά “καθημερινότητα” και που χρειάζεται πολλή δουλειά για ν’ αλλάξει. Γιατί καθημερινότητα είναι ο ηλικιωμένος με τις ανάγκες του, που πρέπει να εξυπηρετηθεί, είναι ο γονιός, που δεν έχει ν’ αφήσει κάπου με ασφάλεια τα παιδιά του για να δουλέψει, είναι οι μαθητές μας που θέλουν ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία τους, είναι ο άρρωστος που πρέπει να έχει καλές υπηρεσίες υγείας στον τόπο του, είναι ο μετανάστης που πρέπει να νιώσει την Πόλη μας ως δεύτερη πατρίδα του, να την αγαπήσει και να τη σεβαστεί, είναι ο άνεργος που ψάχνει για μια νέα δουλειά, είναι οι εργαζόμενοι που οι μετακινήσεις τους καθημερινά για τη δουλειά είναι εφιάλτης. Είμαστε όλοι που ζητάμε λίγο πράσινο για ν’ αναπνεύσουμε, είναι οι έμποροι, οι βιοτέχνες. Όλα αυτά μαζί για μένα είναι προτεραιότητες.
Δεν θα ισχυριζόμουν ότι έδωσα απάντηση σ’ όλα. Όμως ολοκληρώσαμε δύο (2) σύγχρονους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όπως ολοκληρώσαμε και λειτουργήσαμε το Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού, ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα των σχολείων και συνεχίζουμε με την αναβάθμιση όλων των σχολικών συγκροτημάτων, παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα Κ.Α.Π.Η.. αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε τις υποδομές δίνοντας νέα διάσταση στον Πολιτισμό και τον αθλητισμό . Δημιουργήσαμε τις δομές για φύλαξη παιδιών, όταν εργάζονται οι γονείς τους. Αναπτύξαμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με τους μετανάστες μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και υγειονομικών υπηρεσιών. Συνεργαστήκαμε με τους εμποροβιοτέχνες για την αναβάθμιση της τοπικής αγοράς.
Και μαζί μ’ αυτά ρίξαμε το βάρος στην καθαριότητα της Πόλης. Νέος στόλος αυτοκινήτων κυκλοφορεί πια στην Πόλη μας, αξιοποιώντας πόρους, όπως το Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” ανανέωσα και συνεχίζω να ανανεώνω το στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε όλα τα εργαλεία που μας χρειάζονται για μια πραγματικά καθαρή Πόλη.
Στο επίπεδο των έργων αξιοποιούμε κάθε πρόγραμμα, κάθε πηγή εσόδων απ’ οπουδήποτε μπορούμε ν’ αντλήσουμε πόρους.
Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε ολοκληρώσει το κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, δρόμους υψηλών προδιαγραφών, νέες πλατείες, σύγχρονες παιδικές χαρές.
Τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ που τώρα ταλαιπωρούν την Πόλη σε λίγο θα είναι ανάσα ζωής για τους κατοίκους. Υπογράψαμε μαζί τους μετά από επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις Μνημόνιο Συνεργασίας μέσα από το οποίο προκύπτουν έργα πρασίνου, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και συνολικής αναβάθμισης της περιοχής.

2ο

Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει



Δεν χωράει άλλη αναβολή για το 301

Ο δήμος Αγίων Αναργύρων και οι κάτοικοι Αγίων Αναργύρων χρόνια τώρα επιμένουν στο πάγιο αίτημά τους να μετατραπεί η στρατιωτική εγκατάσταση σε χώρο πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού.
Οι γραμμές των τρένων που περνούν από την περιοχή χάραξαν στο πρόσωπό της πόλης βαθιές ρυτίδες. Γι αυτούς που την κατοικούν οι Άγιοι είναι μια πόλη χωρισμένη στα τρία. Για όλους τους άλλους μια «ενδιάμεση» στάση, μια πόλη διαβατική, ένα πέρασμα στην επαρχιακή Ελλάδα.
«301 λόγοι για να αγωνιστούμε όλοι» το σύνθημα σε πανώ της πόλης καλεί τους κατοίκους να αγωνιστούν για άλλη μια φορά για το αυτονόητο, λίγο τόπο να ζήσουν, μια ανάσα στην τσιμεντούπολη τους.

- Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο είναι τα αιτήματα σχεδόν όλων των κατοίκων της Αττικής. Ένα στρατόπεδο στο κέντρο της Πόλης εδώ και μισό αιώνα ταλαιπωρεί τους πολίτες. Πολλές οι προσπάθειες για την εκδίωξη του αλλά ελάχιστα τα αποτελέσματα. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να γίνει ένας ελεύθερος χώρος αξιοποιήσιμος για το καλό των δημοτών και όχι μόνον. Πώς τελικά προστατεύετε τη φύση και το περιβάλλον;

Μέσα σ’ αυτές τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζει ο Δήμος και που δίνουμε καθημερινά τους αγώνες μας, υπάρχει μια μεγάλη ανάσα ελπίδας, και αυτοί είναι οι ελεύθεροι χώροι, που ακόμα διαθέτει ο Δήμος. Χώροι που με την ευρεία έννοια ανήκουν στο Κράτος. Είναι οι χώροι του Ο.Σ.Ε., του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (Υπουργείο Γεωργίας), του 301 Στρατιωτικού Εργοστασίου.
Στα δυόμιση (2 ½) χρόνια συνάντησα επανειλημμένα τους αρμόδιους Υπουργούς. Έλαβα απ’ όλους υποσχέσεις. Κάλεσα στο Δημαρχείο εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Ανέδειξα το θέμα. Τώρα όμως ήλθε η ώρα του λαού των Αγίων Αναργύρων, που απαιτεί να περάσουν άμεσα οι χώροι αυτοί στο Δήμο.
Γνωρίζετε πως οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το στρατόπεδο ήταν όχι μόνο μαζική, αλλά και δυναμική. Ο κόσμος πια έχει εξοργιστεί και ζητάει άμεσα να αποδοθεί το στρατόπεδο στους κατοίκους. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν σε άλλη Πόλη βρίσκεται στρατόπεδο στο κεντρικότερο σημείο της, δίπλα στο Δημαρχείο, απέναντι από την Κεντρική Εκκλησία και την Κεντρική Πλατεία και ακριβώς απέναντι από τη στάση του Προαστιακού, δίπλα σε σχολικά συγκροτήματα. Η απόδοση του στρατοπέδου δεν θα δώσει ανάσα ζωής μόνον στους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων, αλλά στο πιο υποβαθμισμένο κομμάτι της Δυτικής Αθήνας, της πέραν του Κηφισού Αθήνας, που καταπονείται από τον κυκλοφοριακό φόρτο με τις δεκάδες βιοτεχνίες και καταστήματα και που το πράσινο απουσιάζει εντελώς. Αυτή η διαμαρτυρία σας βεβαιώνω, είναι μόνον η αρχή. Θα το καταλάβουν πολύ καλά, όσοι τώρα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Το στρατόπεδο πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει τις λύσεις χωρίς αναβολές και εσκεμμένες καθυστερήσεις.

Λύση στο κυκλοφοριακό τα μέσα σταθερής τροχιάς

Πράγματι κύριε δήμαρχε, το κέντρο των Αγίων Αναργύρων ασφυκτιά από το κυκλοφοριακό και κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Πόλης διαμαρτύρονται συχνά για τα προβλήματα στάθμευσης. Ποια μέτρα έχετε λάβει;

Δυστυχώς από τους δρόμους των Αγίων Αναργύρων διέρχονται όχι μόνο οι κάτοικοι των γειτονικών Δήμων με τα αυτοκίνητα τους, αλλά και μεγάλος αριθμός απορριμματοφόρων που οδηγούν στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Οι λύσεις δεν είναι απλές. Εκπονείται και είναι στην τελική της φάση κυκλοφοριακή μελέτη, που συνδυάζεται και με τη λειτουργία του Προαστιακού. Εκπονείται επίσης μελέτη μεγάλου υπόγειου χώρου στάθμευσης στη στάση του Προαστιακού στο κέντρο της Πόλης.
Όμως την ουσιαστική λύση θα τη δώσουν τα μέσα σταθερής τροχιάς. Από τον Οκτώβριο η λειτουργία των δύο (2) σταθμών Προαστιακού στους Αγίους Αναργύρους, η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης και η καλή οργάνωση των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς, σίγουρα θα δώσουν λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, που ταυτόχρονα είναι και πρόβλημα ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Αγωνιζόμαστε για αυτά που ολοένα χάνουμε

- Τι περιμένετε ωστόσο από την Κυβέρνηση;
Δυστυχώς από τη Κυβέρνηση δεν περιμένει κανείς να δώσει απλόχερα αυτά που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση. Ό,τι έχουμε κερδίσει είναι ύστερα από συντονισμένους αγώνες. Γεγονός όμως είναι ότι σήμερα οι αγώνες μας δεν γίνονται για να κερδίσουμε κάτι περισσότερο και απαραίτητο για την εξέλιξη του Θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Αγωνιζόμαστε για αυτά που χάνουμε. Αντιστεκόμαστε απέναντι σε μια πολιτική που στερεί θεσμοθετημένους πόρους από την Αυτοδιοίκηση και που την οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση.
Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση. Οφείλει όχι μόνο να μεταβιβάζει αρμοδιότητες, αλλά και να χρηματοδοτεί τις αρμοδιότητες αυτές. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι ακόμα μας οφείλει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ από τη μισθοδοσία των σχολικών φυλάκων, το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”, τις επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων.

Θα συνεχίσω μ’ όλες μου τις δυνάμεις για να κάνω το όνειρο γεγονός

- Πόσο αισιόδοξος είστε τελικά για το μέλλον των Αγίων Αναργύρων;

Σας διαβεβαιώνω πως εδώ είμαι γιατί αισιοδοξώ, γιατί ελπίζω πως τα πράγματα θα αλλάξουν για την Αυτοδιοίκηση, για τη Χώρα, για το Δήμο μου.
Οραματίζομαι, και το βλέπω πολύ σύντομα να γίνεται πραγματικότητα, πως οι Άγιοι Ανάργυροι θα αποκτήσουν τους ελεύθερους χώρους, θα απαλλαγούν από το ασφυκτικό κυκλοφοριακό πρόβλημα με την εξέλιξη των μέσων μαζικής μεταφοράς, πως θα ολοκληρωθούν οι υποδομές στα σχολικά κτίρια, νηπιαγωγεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και στις υποδομές στην υγεία και τον Πολιτισμό.
Γι’ αυτά θα συνεχίσω μ’ όλες μου τις δυνάμεις για να κάνω το όνειρο γεγονός και γνωρίζοντας ότι οι αγώνες δικαιώνονται, θα αγωνιστώ για τη δικαίωση τους.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Σε ένα Οδηγό της Αθήνας του 1907 συναντάμε την πρώτη αναφορά στην περιοχή μας: «Άγιοι Ανάργυροι απέχοντες των Αθηνών ώρα 1. Κάτοικοι 10». Σαφώς δεν πρόκειται για οικισμό αλλά για αγροτική τοποθεσία στη νότια άκρη του κτήματος της Αμαλίας.
Ο συνοικισμός των Αγίων Αναργύρων αναγνωρίζεται ως κοινότητα στις 29 Σεπτεμβρίου 1927. Η ονομασία της κοινότητα οφείλεται στον τότε ναΐσκο των Αγ. Αναργύρων, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται πολύ πριν το 1927. Η απογραφή στις 15-16 Μαϊου 1928 παρουσίασε 1057 κατοίκους, οι οποίοι επέλεξαν την περιοχή για εγκατάσταση εξαιτίας του καλού κλίματος και της συμφέρουσας τιμής της γης. Η πρώτη συμπαγής κοινωνική ομάδα που εμφανίζεται στους Αγίους είναι οι Μυκονιάτες. Ήρθαν κι έδεσαν στους Αγίους. Δεν έχτισαν μερικά σπίτια αλλά μια ολόκληρη παροικία στην πόλη, φέρνοντας ο ένας τον άλλο σε αυτή.
Η περίπτωση των Λευκορώσων που ήλθαν στην πόλη στα τέλη της τρίτης δεκαετίας, επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση «όπου γης και πατρίς».
ΠΗΓΗ: Ανδρέας Α. Μηλιώνης, Οικονομολόγος - Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας


ΠΑΡΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
1.000 δέντρα κόντρα στην εγκατάλειψη
Η σημερινή κατάσταση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», δίνει μια εικόνα εγκατάλειψης και θλίψης. Ο μεγαλύτερος δημόσιος αστικός κοινόχρηστος χώρος της Δυτικής Αθήνας, από βασικός πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού που όφειλε να είναι, τείνει να γίνει «κρανίου τόπος» και χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών και άλλων άχρηστων αντικειμένων.
Οι τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής (ΑΣΔΑ, Δήμοι Δ. Αθήνας, πολίτες) και το εποικοδομητικότατο έργο που έχει επιτελέσει (καινούριες φυτεύσεις χιλιάδων δέντρων και θάμνων, περιποίηση της ήδη υπάρχουσας φύτευσης, πότισμα, ανακαίνιση εισόδων, σιντριβανιού και υπαίθριου θεάτρου), έχουν προσκρούσει στη παγερή αδιαφορία της πολιτείας.
Ο κόσμος της Δυτικής Αθήνας έχει απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος διαδημοτικός πόλος πρασίνου και αναψυχής, σε όλη την έκταση των 1.000 στρεμμάτων, απαραίτητη προϋπόθεση για τη περιβαλλοντική αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας.
1.000 νέα δέντρα
Συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη διάσωση του πάρκου, ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού, σε συνεργασία με την Επιτροπή Διάσωσης του πάρκου, το σύλλογο «Φίλοι του πάρκου» και με σχολεία της περιοχής, δεντροφύτευσαν την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 1.000 δέντρα.
Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και η Αυτοδιοίκηση της περιοχής με αυτό τον τρόπο απαντούν δημιουργικά και δυναμικά στον εμπαιγμό της πολιτείας, θεωρώντας ότι αν δεν υπάρξει αντίδραση τώρα, η χειρότερη προοπτική για το πάρκο, σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός.
Περικύκλωση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Ο Αγώνας όμως δεν σταματά εδώ. Γι αυτό ο ΑΣΔΑ και οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009, με την περικύκλωση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..



Τα παιδιά από τρία σχολεία της περιοχής φύτεψαν και υιοθέτησαν 1000 δέντρα.



Ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Νίκος Σαράντης, ανάμεσα στα εκατοντάδες ήταν τα παιδιά, που βρέθηκαν στο Πάρκο.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ο συνοικισμός των Αγίων Αναργύρων αναγνωρίζεται ως κοινότητα στις 29 Σεπτεμβρίου 1927.

Η ονομασία της κοινότητα οφείλεται στον τότε ναΐσκο των Αγ. Αναργύρων, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται πολύ πριν το 1927. Η απογραφή στις 15-16 Μαϊου 1928 παρουσίασε 1057 κατοίκους, οι οποίοι επέλεξαν την περιοχή για εγκατάσταση εξαιτίας του καλού κλίματος και της συμφέρουσας τιμής της γης.

Την πόλη διασχίζουν κατά μήκος οι δύο σιδηροδρομικές γραμμές Πελοποννήσου και Λαρίσης. Η απογραφή του 1991 παρουσίασε πληθυσμό 30.620 κατοίκους, όμως ο πραγματικός είναι περίπου 40.000 κάτοικοι.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ :

Ελιά Πεισιστράτου.

2.500 ετών, μέρος του αρχαίου ελαιώνα των Αθηνών. ΄Εχει χαρακτηριστεί από το δήμο μνημείο διατηρητέο. Με χορηγό την Εταιρεία Μινέρβα εκπονήθηκε, μια αξιόλογη μελέτη 400, περίπου, σελίδων για την Ελιά. Με βάση αυτή τη μελέτη εκδόθηκε ένα εξ ίσου ενδιαφέρον βιβλιαράκι, το οποίο αποτέλεσε το εκπαιδευτικό υλικό ενός πολύ ενδιαφέροντος προγράμματος μάθησης και ευαισθητοποίησης των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.

Ο Ναόςτων Αγίων Ακινδύνων

Ναίσκος μεταβυζαντινής περιόδου, ρυθμού Βασιλικής από τα σπάνια έργα αυτής της μορφής. Στην εκκλησία των Αγίων Ακινδύνων τελούνται μόνο ιδιωτικές λειτουργίες και μνημόσυνα. Επίσημη λειτουργία τελείται κατά την ημέρα εορτής των Αγίων.

Εσταυρωμένος: Ναϊσκος μεταβυζαντινής περιόδου, ρυθμού Βασιλικής. Η εκκλησία λειτουργεί κάθε Κυριακή και κατά την ημέρα της εορτής της 14 Σεπτεμβρίου, ΄Υψωση του Τιμίου Σταυρού. Τον Ιούνιο του 1985 σε αποχετευτικό σκάμμα της οδού Δόξης (πρώην Μεσολογγίου), της περιοχής Ανάκασα, βρέθηκε και δυστυχώς καταστράφηκε αρχαίος τάφος. Για την περιοχή της Ανάκασας έχουμε μέχρι σήμερα μόνο μια είδηση στην Αρχαιολογική εφημερίδα του 1919, ότι νότια του πύργου της Βασιλίσσης Αμαλίας βρέθηκαν δύο επιτύμβια του 4ου π.Χ. αιώνα

ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ

Μόνιμες επιτροπές από όλες τις παρατάξεις

«Για τόσο σημαντικά ζητήματα , η Δημοτική Αρχή όφειλε να έχει δημιουργήσει μόνιμες επιτροπές από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις με τη συνδρομή επιστημόνων από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ώστε να παρακολουθούνται οι εξελίξεις και να σχεδιάζονται οι απαραίτητες κινήσεις.» Δημήτριος Ζούλος, Δημοτικός Σύμβουλος.

Οι ελεύθεροι χώροι δεν διεκδικήθηκαν ποτέ

«Στα δύο και πλέον χρόνια διοίκησης Σαράντη οι δημοτικοί φόροι αυξήθηκαν κατά 16%, πάρθηκαν τέσσερα δάνεια που υποθηκεύουν το μέλλον της πόλης, καταστράφηκε πολύτιμο πράσινο για την περιοχή, οι ελεύθεροι χώροι δεν διεκδικήθηκαν ποτέ ,το 301 γίνεται γαργάρα και επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.» Νικητόπουλος Σταύρος, Δημοτικός Σύμβουλος.



7 στα σημεία



1. Ελιά Πεισιστράτου 2.500 ετών, μέρος του αρχαίου ελαιώνα των Αθηνών. Έχει χαρακτηριστεί από το δήμο μνημείο διατηρητέο.
2. Ο Ναόςτων Αγίων Ακινδύνων, Ναίσκος μεταβυζαντινής περιόδου, ρυθμού Βασιλικής από τα σπάνια έργα αυτής της μορφής. Στην εκκλησία των Αγίων Ακινδύνων τελούνται μόνο ιδιωτικές λειτουργίες και μνημόσυνα. Επίσημη λειτουργία τελείται κατά την ημέρα εορτής των Αγίων.
3. Εσταυρωμένος: Ναϊσκος μεταβυζαντινής περιόδου, ρυθμού Βασιλικής. Η εκκλησία λειτουργεί κάθε Κυριακή και κατά την ημέρα της εορτής της 14 Σεπτεμβρίου, ΄Υψωση του Τιμίου Σταυρού. Τον Ιούνιο του 1985 σε αποχετευτικό σκάμμα της οδού Δόξης (πρώην Μεσολογγίου), της περιοχής Ανάκασα, βρέθηκε και δυστυχώς καταστράφηκε αρχαίος τάφος.
4. Ιδρύθηκε το 1958 κι από τότε χρωματίζει με τους ήχους της την πόλη μας. Ήταν η πρώτη φιλαρμονική στη βορειοδυτική Αθήνα και από τις πρώτες σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
5. Τα studio της Φίνος Φιλμ. Οι Άγιοι Ανάργυροι, λόγω θέσης, εξασφάλιζαν εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση στο κέντρο και στην επαρχία. Επί πλέον, διέθεταν, μέσα σε ένα σχετικά περιορισμένο χώρο, μια απίστευτη ποικιλία από φυσικά πλάνα για εξωτερικά γυρίσματα: Ανθοκήπια, ελαιώνες, περιβόλια με πλινθόκτιστες καλύβες, μαγγανοπήγαδα, στέρνες, ποτάμια, σιδηροδρομικές γραμμές, σταθμούς τρένων, παραδοσιακά κτίσματα, «σφιχτό» αστικό τοπίο με στενά σοκάκια, γραφικά ταβερνάκια, μεγάλα εργοστάσια (301), επιβλητικά κτίσματα όπως η βίλλα Μέρλα και το «Τυράδικο» της Α.Β.Ε.Π.Ε.Τ.
6. Για τους κατοίκους της πόλης η 30η Ιουνίου και η 25η Ιουλίου παραμονές της γιορτής των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Παρασκευής, πέρα από το θρησκευτικό περιεχόμενό τους, προσφέρουν ευκαιρίες για γλέντια τρικούβερτα με λαοφιλείς καλλιτέχνες της εποχής. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Ηρακλής Παπασιδέρης, ο Ηλίας Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Ζάχος, ο Γιώργος Μητσάκης, η καλλιτεχνική παρτνέρ του, Άννα Χρυσάφη, βασίλισσα τότε του λαϊκού πάλκου και ο δεξιοτέχνης κλαριντζής Βασίλης Μπατζής είναι μερικοί από αυτούς που εμφανίστηκαν στο παρελθόν στο μεγάλο πανηγύρι των Αγίων, που κρατούσε δυο και τρεις μέρες.
7. Το Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου», εγκαινιάστηκε στις 29 Ιουνίου του 1994, με απόντα τον εμπνευστή και δημιουργό του. Στα δεκατέσσερα χρόνια της γόνιμης δράσης του αναδείχθηκε σε πρότυπο εργοτάξιο τέχνης και πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: