Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ


«Όνειρα στην πέτρα» κάνουν στην Πετρούπολη
για μια σύγχρονη πόλη με πράσινο και υποδομές

Δημοσιευμένο στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ" το 2008



Από την Σοφία Διγενή - Κολιοτάση

 Η διατήρηση του Δημόσιου, Δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου όρους
 Το κλείσιμο της χωματερής των Άνω Λιοσίων
 Ενεργή συμπαράσταση της κυβέρνησης στα κτιριακά θέματα που αφορούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς
 Επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ
Αυτά αιτούν και απαιτούν οι πολίτες και ο Δήμαρχος της Πετρούπολης

Κτισμένη στην αγκαλιά του Ποικίλου όρους η Πετρούπολη κοιτάζει επιβλητικά από ψηλά την Αθήνα. Η θέα είναι πραγματικά υπέροχη ειδικά το βράδυ καθώς η φωτισμένη πρωτεύουσα απλώνεται θαρρείς στα πόδια σου. Αν δεν έχετε πάει ως εκεί, πραγματικά χάνεται! Καλή η θέα. Όμως εμείς δεν θα σταθούμε εκεί. Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» θα πάει από γωνιά σε γωνιά στον Δήμο της Πετρούπολης και θα προβάλει όλα όσα πρέπει να έρθουν στο φώς.

Ο δήμαρχος της Πετρούπολης κ. Στέφανος Βλάχος μας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και οι πολίτες και για τις δράσεις που έχει αναλάβει ως δημοτική αρχή στη δεύτερη θητεία της.

Το παλιό νταμάρι έγινε θέατρο
Αχίλλειος πτέρνα όλων των δήμων που χτίστηκαν για να στεγάσουν τα όνειρα απλών ανθρώπων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα είναι η άτακτη και αυθαίρετη δόμηση που έκαναν συχνά «εισβολή» στο πράσινο και τους ελεύθερους χώρους. Ρωτήσαμε λοιπόν το δήμαρχο:
Ε.: Χτισμένη στην πέτρα η Πετρούπολη μοιάζει να είναι το κάστρο της Αθήνας. Κάστρο τσιμέντου όμως, μια και το πράσινο σιγά – σιγά χάθηκε και τα νταμάρια έδωσαν τη θέση τους στις πολυκατοικίες. Υπάρχει αυθαίρετη δόμηση ακόμα σήμερα στην Πετρούπολη και πώς αντιμετωπίζει ο δήμος την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων;
Σ.Β: Η Πετρούπολη είναι ένα σχετικά νέο προάστιο στα Δυτικά της Αθήνας. Οι αγώνες και η πολλή δουλειά όλων των Διοικήσεων μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως των κατοίκων της, της έχουν προσφέρει μια από τις πρώτες θέσεις στους τομείς των υποδομών και των συνθηκών που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητα του κάθε κατοίκου όσο το δυνατό καλύτερη και ανθρώπινη. Έχουμε την τύχη το παλιό μας νταμάρι να μην έχει τσιμεντοποιηθεί, αλλά με πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά υπαίθρια θέατρα μεγάλης χωρητικότητας, το «Θέατρο Πέτρας», όπου στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας» έχουν φιλοξενηθεί οι μεγαλύτερες παραγωγές της εγχώριας και διεθνούς μουσικής και θεατρικής σκηνής.
Αυθαίρετα δεν έχουμε κυκλοφοριακό ναι
Απαντώντας στο δεύτερο και επίμαχο μέρος του ερωτήματός μας ο δήμαρχος μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εξαιτίας της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης:
Σ.Β: Αυθαίρετη δόμηση δεν υπάρχει, παρόλο που η μεταφορά του συντελεστή δόμησης που έγινε πριν από χρόνια έχει μετατρέψει τις περισσότερες μονοκατοικίες σε πολυώροφες πολυκατοικίες με όλες τις συνέπειες (ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.α).

Δημόσια δασική έκταση το Ποικίλο
Παράπονο για τον δήμαρχο αλλά και βραχνάς για όλους τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας είναι η προστασία και υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους.
Σ.Β: Όπως αναφέρατε κι εσείς, είμαστε στην «άκρη» του Λεκανοπεδίου, στους πρόποδες του Ποικίλου όρους, του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου στην Αττική. Του Ποικίλου Όρους, που αντί να προστατεύεται «ως κόρη οφθαλμού» από την πολιτεία, έχει γίνει βορά στους καταπατητές ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως από τη Μονή Λαμίας που διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα. Μετά από συνεχείς και καθημερινούς αγώνες της Διοίκησης του Δήμου μας και των κατοίκων της πόλης, καταφέραμε την ανάκληση της απόφασης του 2004 του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η οποία παραχωρούσε 1028 στρέμματα στους επίδοξους καταπατητές και το θέμα επανεξετάζεται.
Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους επίδοξους καταπατητές του Ποικίλου: είμαστε αποφασισμένοι, το Ποικίλο Όρος να συνεχίσει να είναι Δημόσια δασική έκταση.

Να κερδίσουμε ελεύθερους χώρους
Σ.Β: Όσον αφορά τους ελεύθερους χώρους, ο Δήμος μας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε στη σύναψη δανείου ύψους € 5.000.000 για την αγορά όσο το δυνατό περισσότερων οικοπέδων από αυτά που παραμένουν αδόμητα, με σκοπό τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Το συνολικό εγχείρημα της απόκτησης των αδόμητων χώρων έχει κοστίσει στο Δήμο συνολικά έως σήμερα, περίπου € 10.000.000.
Σημαντική επίσης για μας είναι η ύπαρξη του άλσους του Αγίου Δημητρίου, οπού μετά την ανάπλασή του που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αποτελεί χώρο αναψυχής για τους κατοίκους, οπού μπορούν να περπατούν, να τρέχουν ή να κάνουν ποδηλασία σε αυτό.

Ανακυκλώνουμε για να σωθούμε
Ε.: Η χωματερή των Άνω Λιοσίων μια ανάσα από την αυλή του κάθε κατοίκου της Πετρούπολης, κορεσμένη εδώ και χρόνια συνεχίζει να δίνει το «βρώμικο» παρόν της με όλα όσα συνεπάγεται η παρουσία και η λειτουργία της. Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής;
Σ.Β: Η θέση μας για τη χωματερή των Άνω Λιοσίων – Φυλής είναι σταθερή και ξεκάθαρη: πρέπει να κλείσει. Δυστυχώς, η πολιτεία όμως όχι μόνο δεν προχωράει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προσπάθησε να μεταφέρεται σε αυτή και η λυματολάσπη. Ευτυχώς, η άμεση αντίδρασή μας απομάκρυνε το ενδεχόμενο αυτό (τουλάχιστο προς το παρόν).
Παρόλα αυτά, εμείς προχωράμε και στο θέμα της ανακύκλωσης, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που πήραν μέρος στην ανακύκλωση συσκευασιών, όπως και στην εφαρμογή του προγράμματος της κομποστοποίησης (ανακύκλωση οργανικών υλικών) σε δημοτικό και οικιακό επίπεδο. Επίσης συμμετέχουμε στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, λαμπτήρων κ.α.
Πεποίθησή μας είναι ότι η ανακύκλωση είναι μονόδρομος για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Αιτούν και απαιτούν οι κάτοικοι της Πετρούπολης

Ε.: Τι περιμένει ο δήμος και οι πολίτες της Πετρούπολης από την κυβέρνηση;
Σ.Β: Εκτός από τη δρομολόγηση και επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν όλους τους Έλληνες όπως ακρίβεια, ανεργία, παιδεία, υγεία, περιβάλλον, ο Δήμος και οι πολίτες της Πετρούπολης απαιτούν την απόδοση του Ποικίλου Όρους στους πολίτες και τη διατήρηση του Δημόσιου, Δασικού χαρακτήρα αυτού. Επίσης ζητάμε το κλείσιμο της χωματερής των Άνω Λιοσίων και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων στη διαχείριση των αποβλήτων. Ζητάμε την εκταμίευση του ποσού που αφορά στην κατασκευή του δημοτικού σταδίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, τα οποία έχουν εγκριθεί από το 2005.
Ζητάμε την ενεργή συμπαράσταση της κυβέρνησης στα κτιριακά θέματα που αφορούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, αφού τα ήδη υπάρχοντα κτίρια δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας.
Τέλος, ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών για την επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ μέχρι την πόλη μας για τη γρήγορη μεταφορά των κατοίκων, μιας και είμαστε ένας Δήμος μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: