Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Γέφυρες φιλίας εκεί που σμίγει η Δύση και η Ανατολή


Συνέντευξη του Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλου Βογιατζή στη Σοφία Διγενή

Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή η Λέσβος, το λαμπρότερο από τα «διαμάντια» του Αιγαίου Πελάγους, δικαίως έχει χαρακτηρισθεί ως το «νησί της Αρμονίας και της Ομορφιάς».
Ο Νομός Λέσβου βρίσκεται στο Βόρειο Αιγαίο. Αποτελείται από 3 Νησιά. Τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η συνολική έκταση του νομού είναι 2.154 τ.χλμ, το συνολικό μήκος ακτών 696 χλμ. και ο συνολικός πληθυσμός του 105.194 κάτοικοι. Στο νομό υπάρχουν 17 δήμοι (13 στη Λέσβο και 4 στη Λήμνο) καθώς και μία κοινότητα, η κοινότητα του Αγίου Ευστρατίου. Πρωτεύουσα του νομού Λέσβου είναι η Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη έχει την έδρα της η Νομαρχία Λέσβου, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και το Υπουργείο Αιγαίου.
Ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού την υπηρετεί από διάφορα μετερίζια εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ σήμερα διανύει τη δεύτερη τετραετία στο τιμόνι της νομαρχίας Λέσβου.
Παιδί των πολιτισμών της ελιάς και της θάλασσας
« Η Λέσβος είναι τόπος μαγείας. Γιατί το νησί αυτό στέκεται αειπάρθενο, σχεδόν όπως βγήκε νεόκοπο από τα χέρια του Πλαστουργού του. Φροντίζει χωρίς να ξέρει κανείς πώς, να αιφνιδιάζει πάντα ευχάριστα τον επισκέπτη του.» γράφει για το νησί του και εμείς διακρίνοντας την δύναμη ψυχής με την οποία δίνεται σε αυτόν τον τόπο τον ρωτήσαμε:
- Λέγεται ότι σας διακρίνει πάθος για το νησί της Λέσβου και ότι αγαπάτε ιδιαίτερα το υγρό στοιχείο ενώ ασχολείστε με πείσμα με τη γη και την καλλιέργεια της ελιάς. Πιστεύετε ότι είναι πράγματα που συγκροτούν την ιδιοσυγκρασία ενός νησιώτη;
Οι κάτοικοι της Λέσβου, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε ένα χώμα το οποίο είναι σπαρμένο με χιλιάδες λιόδεντρα, ενώ ο χώρος περιβρέχεται από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου Πελάγους. Είναι, λοιπόν, ευνόητο ότι αυτοί οι δυο πανάρχαιοι πολιτισμοί της ελιάς και της θάλασσας έπαιζαν, παίζουν και θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της ιδιοσυγκρασίας και της προσωπικότητας, αλλά αν θέλετε και ευρύτερα καθορίζουν τις επιλογές της ζωής μας.

Ευθύνες για την ιστορική παρακαταθήκη του νησιού

- Η Λέσβος είναι πράγματι το σημείο που σμίγει η Δύση και η Ανατολή. Σε αυτό τον τόπο περισσεύον οι ομορφιές, η φιλόξενοι τόποι και οι άνθρωποι. Τι σημαίνει να είναι κάποιος Νομάρχης αυτού του θαυμάσιου τόπου;

Τα νησιά μας βρίσκονται σ’ ένα σταυροδρόμι όχι μόνο γεωγραφικό, αλλά ευρύτερα ιστορικό και πολιτιστικό. Στα χώματα και στα νερά αυτά έχουν διαδραματιστεί σημαντικά ιστορικά γεγονότα και έχουν διαπρέψει κορυφαίες προσωπικότητες της λογοτεχνίας, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, που με το έργο τους έχουν σημαδέψει τα παγκόσμια γράμματα. Θα ήταν λοιπόν αδιανόητο οποιοσδήποτε Νομάρχης αυτού του τόπου να μη συναισθάνεται αυτή τη μεγάλη παρακαταθήκη και τις ευθύνες που τη συνοδεύουν.

Χτίζουμε γέφυρες φιλίας

- Η ζωή στο Βορειοανατολικό Αιγαίο γίνεται συχνά δύσκολη εξ αιτίας των διαφόρων προκλήσεων από την γείτονα Τουρκία. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και πόσο επηρεάζουν τους κατοίκους του νησιού;

Είναι γνωστό ότι στο χώρο του Αιγαίου υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν να κάνουν με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία. Εμείς ως κάτοικοι αυτών των νησιών της συνοριακής γραμμής παρακολουθούμε πάντοτε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις αυτών των θεμάτων προσπαθώντας απ’ τη μεριά μας να χτίζουμε τις απαραίτητες γέφυρες φιλίας συνεργασίας και ειρηνικής συμβίωσης προκειμένου να πάμε τα πράγματα ένα βήμα μπροστά, έχοντας πάντα υπόψη βέβαια ότι τα μεγάλα ζητήματα λύνονται σε κεντρικό επίπεδο Κυβερνήσεων.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Ε.Ε.
κάνουμε την Λέσβο οικονομικά δυνατή

- Η γεωγραφική θέση του Νομού, που βρίσκεται στους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου προς τον Εύξεινο Πόντο και δίπλα στα Μικρασιατικά παράλια του προσθέτει κύρος αλλά και σε σας ευθύνες για έργα και δράσεις που θα γίνουν με μέτρο την ανάπτυξη σε κάθε τομέα. Ποιες είναι οι θέσεις σας σε ότι αφορά την συνεχή οικονομική ανάπτυξη της Λέσβου;
Και πάλι η ιστορία μας έχει διδάξει ότι σε περιόδους που άνθισε η εμπορική ζωή στα Μικρασιατικά παράλια, αλλά και με τις παρευξείνιες χώρες, η οικονομική ζωή της Λέσβου γνώρισε μεγάλη ακμή. Σήμερα, βέβαια, οι ιστορικές συνθήκες είναι διαφορετικές, τα νησιά μας αναζητούν την οικονομική τους άνθηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας είμαστε μέλος αξιοποιώντας βέβαια και τις όποιες δυνατότητες προκύπτουν σε σχέση με τις γειτονικές μας περιοχές.

Στόχος η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού

- Ποιο είναι το όραμά σας για το νησί;
Τα νησιά μας έχουν προβλήματα αλλά συγχρόνως και πολλές δυνατότητες και προοπτικές. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στη δημιουργία των υποδομών εκείνων που θα συμβάλλουν σε μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολιτισμική φυσιογνωμία του τόπου. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, των βιοτεχνιών και των μικρών βιομηχανικών επιχειρήσεων που θα δίνουν καλά εισοδήματα στους κατοίκους και δουλειά στους νέους και θα τους κρατάνε στον τόπο τους είναι ο βασικότερος στόχος. Ειδικότερα για το νησί του Αγίου Ευστρατίου παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το πολύ φιλόδοξο εγχείρημα του «Πράσινου Νησιού», δηλαδή της μετατροπής του σε ενεργειακά αυτόνομο νησί, ελπίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα δικαιώσουν τη μεγάλη προσπάθειά μας και θα αποτελέσουν ένα πολύ καλό παράδειγμα και για τα υπόλοιπα νησιά.


Η Λέσβος ξέρει να γίνεται
ιδανικός διαχειριστής των ονείρων
- Γιατί να επιλέξει κάποιος τη Λέσβο για τις διακοπές του;
Με τη σπάνια εναλλαγή χρωμάτων, τοπίων, μορφών ζωής, χλωρίδας και πανίδας. Τόποι ξεχασμένοι από την καταιγίδα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, προκαλούν και προσκαλούν. Μάς φωνάζουν να γεμίσουμε την ψυχή και τα μάτια μας με την απόλαυση της γνήσιας ομορφιάς. Ζητούν ανθρώπους να γνωρίσουν τα χώματά τους. Να νιώσουν τη μαγεία τους. Να γευτούν τους χυμούς τους.

Μια στεριά με συναρπαστική γοητεία περιμένει τον επισκέπτη να αφεθεί στην επίδρασή της και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσει. Ένα πράγμα θα αφήσει πίσω του ο επισκέπτης της Λέσβου και αυτό είναι η καρδιά και το μυαλό του. Χαμένα μέσα σε εκπληκτικής ομορφιάς, κόλπους και δάση ελιάς. Αλλά αυτό δεν είναι κακό γιατί η Λέσβος ξέρει να γίνεται ο πλέον ιδανικός διαχειριστής των ονείρων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: