Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010


ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

H ιστορία του Περιστερίου, ξεκινά πολύ παλιά. Ευρήματα πιστοποιούν την ανθρώπινη παρουσία πριν από 25 αιώνες. Το φανερώνει η μεγάλη συγκομιδή αρχαίων ευρημάτων, σαρκοφάγοι, αγγεία, μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες, αρχαία νομίσματα, κτερίσματα. Ευρήματα, που σήμερα μετά από πολλά χρόνια γύρισαν πίσω στη γη που ανήκαν.

Το Περιστέρι στα αρχαία χρόνια αποτελούσε προέκταση του δήμου Χολαργού. Τα περισσότερα εδάφη ήταν καλλιεργίσιμες εκτάσεις (ελαιώνες, αμπελώνες, κλπ) ενώ ο ποταμός Κηφισός αποτελούσε την κύρια πηγή ζωής τους.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι εκτάσεις αυτές γίνονται ένας μικρός αλλά ισχυρά οικονομικός οικισμός με το όνομα Περιστέρι. Η προέλευση του ονόματος είναι άγνωστη. Φήμες μιλούν για κάποιον Τούρκο Περιστέρ Αγά, για κάποιον οπλαρχηγό του 1821 με το όνομα Περιστέρης, για τον σκουπιδιάρη Περιστέρη, για παραποίηση της αλβανικής λέξης pelistare (περιστέρι), κλπ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για την καταγωγή του τοπωνυμίου αυτού.

7 στα σημεία
1. Αντάμωμα Αιτωλοακαρνάνων Αττικής ένας θεσμός για το Περιστέρι.
2. Για μια ακόμη χρονιά, ο Δήμος Περιστερίου πρωταγωνιστεί σ’ ολόκληρη την Αττική, μεταμορφώνοντας την 1η παιδική χαρά στο κέντρο της πόλης σε «παραμυθένια πολιτεία» για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
3. Μια βραδιά αφιερωμένη στο Μανώλη Χιώτη, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της λαϊκής μουσικής και μεγάλο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, διοργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου στις 19 Νοεμβρίου 2008.
4. Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Κ.Α.) της χώρας βρίσκεται στο Περιστέρι δίπλα στο Άλσος. Άνοιξε πρόσφατα και «θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά της πόλης μας να αποκτήσουν κυκλοφοριακή παιδεία - κάτι που εμείς οι μεγαλύτεροι δεν έχουμε και αυτό φαίνεται από το ότι η χώρα μας πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στα τροχαία ατυχήματα».
5. Με σεβασμό και αγάπη για την ελληνική παράδοση, το Ωδείο του Περιστερίου δίνει τη δυνατότητα στους Περιστεριώτες να γνωρίσουν την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας μας.
6. Στην πόλη του Περιστερίου ξεκίνησε η λειτουργία Θυρίδας Επιχειρηματικότητας για την Ενθάρρυνση και Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
7. Με πυξίδα την ποιότητα και την αισθητική, ο Δήμος Περιστερίου στα πλαίσια του θεσμοθετημένου φεστιβάλ «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης» διοργανώνει εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καλύπτοντας ένα ευρύ πολιτιστικό φάσμα


ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ
Η Δυτική Αθήνα δεν αντέχει άλλες υποσχέσεις
«Έχει έρθει η ώρα να ξεφύγουμε από τις διακηρύξεις, όπου εκεί βεβαίως όλοι συμφωνούμε και να περάσουμε στην πράξη, η Πολιτεία, οι πολιτικοί και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, οι πολίτες. Ειδικότερα, η Δυτική Αθήνα δεν αντέχει άλλες υποσχέσεις. Έχει ανάγκη από άμεσες πρωτοβουλίες και λύσεις. Δυτικά του ποταμού δεν ζει ένας «άλλος» κόσμος, δεν πρέπει να ζει μια ξεχασμένη πόλη. Ζουν όμως και αναπνέουν μισό εκατομμύριο πολίτες που έχουν δικαίως το αίσθημα της εγκατάλειψης από την κεντρική εξουσία. Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε μια τόσο μεγάλη κοινωνική ανισότητα μέσα στο σπίτι μας;» Φώφη Γεννηματά πρώην υπερνομάρχης
Ποιότητα ζωής το ζητούμενο
«H τύχη του Στρατοπέδου Xαϊδαρίου ευλόγως συγκινεί ιδιαίτερα τους κατοίκους των τριών γειτονικών δήμων (Xαϊδαρίου, Περιστερίου και Πετρούπολης), αλλά αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο». Γιώργος Βότσης, Δημοσιογράφος.
Όχι στα έργα σε βάρος των ελευθέρων χώρων
«Δεν αρκεί ένα έργο να είναι πράγματι κοινωφελές και να γίνεται εις βάρος των ελεύθερων χώρων. Όποιος έχει πραγματικά αποδείξει ότι πρέπει να κάνει κάτι χρήσιμο, να βρει κάτι να γκρεμίσει και να χτίσει στη θέση του και βεβαίως, από το ίδιο το δημόσιο και το κράτος». Μιχάλης Παπαγιαννάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ:

«Το Περιστέρι αλλάζει όψη, σε σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη»

Διεκδικητικός προς τις Κυβερνήσεις και ανεξάρτητος από τα κομματικά χρίσματα είναι ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, που έχει ως μοναδικό στόχο την πορεία του δημοτικού έργου. Κοσμογονία έργων απαριθμεί ο κ. Παχατουρίδης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ», για την εξαετή θητεία του ως Δημοτική Αρχή, σ’ όλα τα επίπεδα του δημοτικού φάσματος.

- Στο Περιστέρι είστε κατά κοινή ομολογία ο Δήμαρχος που άλλαξε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, γι αυτό και οι Περιστεριώτες σας εξέλεξαν για δεύτερη φορά. Είστε γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης και γνωρίζετε τα προβλήματα του και τις γειτονιές του. Πόσα έπρεπε να αλλάξετε σε αυτή την πόλη; Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Τι θέλετε να κάνετε ακόμα;
«Ανδρέας Παχατουρίδης»: Η πόλη είχε σημαντικά δομικά προβλήματα, τα οποία έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου ως Δημάρχος και σε συνεργασία με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον, δρομολογήσαμε τα μεγάλα για τον τόπο μας έργα υποδομής. Σημαντικά έργα, όπως: Το νέο Πολυδύναμο Δημαρχείο του Περιστερίου, το πιο σύγχρονο της Ελλάδας και παράλληλα το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της πόλης, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.
Το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στο Περιστέρι, που εκτός των συνηθισμένων χώρων ενός Δημαρχείου του 21ου αιώνα, περιλαμβάνει αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και συναυλιών, θέατρο, συνεδριακούς χώρους, υπόγειους χώρους στάθμευσης και πολλούς άλλους χώρους δράσης και έκφρασης των δημοτών.
Μεγάλα αθλητικά έργα και αξιόλογες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως δεκάδες στάδια, γήπεδα, ανοιχτά και κλειστά γυμναστήρια και κολυμβητήρια. Ριζική αναδιαμόρφωση και δημιουργία πλέον των 60 πλατειών και παιδικών χαρών βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και προδιαγραφών. Το Θέατρο Πολιτών, ένα υπέροχο θέατρο που παραδόθηκε στους δημότες της πόλης και στον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο, εντός και εκτός Δήμου. Επίσης, στο στάδιο της ολοκλήρωσης το πρώτο νοσοκομείο ημέρας, το πιο σύγχρονο Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας. Μέρα τη μέρα το Περιστέρι αλλάζει όψη, σε σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη.


- Οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο είναι τα αιτήματα σχεδόν όλων των κατοίκων της Αττικής. Στο Περιστέρι που άλλοτε ήταν εξοχή πως προστατεύετε τη φύση και το περιβάλλον;
«Ανδρέας Παχατουρίδης»: Πιστεύω ότι η καλύτερη Δημοτική Αρχή είναι αυτή που ακούει τη φωνή του απλού δημότη. Για το πράσινο υπάρχει ένας προγραμματισμός για τα μεγάλα έργα αναπλάσεων του Άλσους, στρατοπέδου «Καραϊσκάκη», καθώς και η δημιουργία νέων πράσινων πλατειών και παιδικών χαρών. Ήδη, η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει την αγορά των ελεύθερων ακινήτων για τις διανοίξεις οδών και δημιουργία χώρων πρασίνου.

- Ποικίλο Όρος, η «πλάτη» του Δήμου Περιστερίου, κινδυνεύει κατά καιρούς από τους διεκδικητές του και μένει απροστάτευτο από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ποιά μέτρα έχουν ληφθεί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής;
«Ανδρέας Παχατουρίδης»: Τόσο η δική μου θέση, όσο και των τριάντα πέντε Δημοτικών Συμβούλων της πόλης είναι ότι: «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ή να αφήσουμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το Ποικίλο Όρος». Αυτήν τη μάχη θα τη συνεχίσουμε πιο δυναμικά απέναντι στις διεκδικήσεις από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελίστριας της Θεοτόκου» της Λαμίας. Το Ποικίλο Όρος για τους Περιστεριώτες και τον Δήμο τους, τον 4ο Δήμο της χώρας, όπως και για ολόκληρη την Περιφέρεια της Δυτικής Αθήνας αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα ζωής, που κανείς δε μπορεί να του τον στερήσει, ούτε για μια πιθαμή. Για το μείζον αυτό θέμα υπήρξε σειρά ανοιχτών μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των κατοίκων, συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και τους Βουλευτές της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών. Η νεολαία, οι κάτοικοι και η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένοι να μπούνε εμπόδιο στα σχέδια της Μητρόπολης Λαμίας και να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στην καταπάτηση χιλιάδων στρεμμάτων που διεκδικεί με τρόπο ενάντια στους κατοίκους του Δήμου Περιστερίου η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας. Το Ποικίλο Όρος, η «ανάσα» ζωής των Περιστεριωτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη με τους καταπατητές και τις ανυπόστατες διεκδικήσεις του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Ιερού Ναού Λαμίας. Όσον αφορά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, προστατεύουμε το Ποικίλο Όρος με έργα υποδομής και μέτρα πυρασφάλειας. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο Δήμος Περιστερίου διαθέτει ένα αξιόλογο στόλο υδροφόρων - πυροσβεστικών οχημάτων και επίσης μια αρκετά εκπαιδευμένη εθελοντική ομάδα. Η αποτελεσματικότητά μας φάνηκε στις μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο το 2006, καθώς και στην Πάρνηθα και τον Υμηττό.

-Το κέντρο του Περιστερίου ασφυκτιά από το κυκλοφοριακό και κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της πόλης διαμαρτύρονται συχνά για τα προβλήματα στάθμευσης. Ποιά μέτρα έχετε λάβει;
«Ανδρέας Παχατουρίδης»: Το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί όλες τις μεγάλες αστικές πόλεις είναι αυτό της στάθμευσης. Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη κατασκευάσει ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το νέο Δημαρχείο, επίσης ενός δεύτερου υπαίθριου πάρκινγκ που δέχεται 360 αυτοκίνητα, ενώ παράλληλα είμαστε στη φάση του προγραμματισμού 2 νέων υπογείων πάρκινγκ σε κεντρικά σημεία της πόλης.

- Το Μετρό επεκτείνεται με σχετικά αργούς ρυθμούς και η παράδοση των σταθμών Ευαγγελίστριας και Ανθούπολης δεν έχουν δοθεί στους πολίτες του Περιστερίου ακόμη. Τι πρόκειται να γίνει; Ποιά είναι τα εμπόδια που συναντάτε;
«Ανδρέας Παχατουρίδης»: Αναμφισβήτητα, το μετρό είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο υποδομής. Σε ένα τόσο μεγάλο έργο θα υπάρξουν και κάποια τεχνικά εμπόδια, όπως η σαθρότητα του υπεδάφους, που ανάγκασε την κατασκευάστρια εταιρία να σταματήσει τις εργασίες με το μετροπόντικα και να συνεχίσει τις σήραγγες με το παραδοσιακό χρονοβόρο τρόπο. Το σίγουρο είναι ότι σε οκτώ μήνες από σήμερα το Περιστέρι θα είναι η μοναδική πόλη-Δήμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που θα διαθέτει τρεις σταθμούς Μετρό (Αγ. Αντώνιος – Ευαγγελίστριας – Ανθούπολη). Και προγραμματίζεται και 4ος σταθμός στον Άγιο Ιερόθεο.

-Τι περιμένετε από την κυβέρνηση;
«Ανδρέας Παχατουρίδης»: Τη διασφάλιση της αυτοτέλειας και της οικονομικής αυτονομίας των Δήμων, που είναι ο βασικός και απαρέκκλιτος όρος και προϋπόθεση για την επιτυχημένη έκβαση της όποιας διοικητικής μεταρρύθμισης.

- Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον του Περιστερίου;
«Ανδρέας Παχατουρίδης»: Σε ό,τι με αφορά, αν και είμαι Δήμαρχος μίας νέας πόλης πιστεύω δυνατά στο μέλλον της και με όλες τις δυνάμεις μου, μάχομαι γι’ αυτό. Ηγούμαι μιας πορείας, μέσα από την οποία κρατώντας από το βραχύ παρελθόν της πόλης μας, τα καλά, φροντίσαμε να τα αναδείξουμε και το πετύχαμε.
Παράλληλα όμως χαράζουμε τροχιά μέλλοντος, θεμελιώνοντας νέες βασικές υποδομές, πάνω στις οποίες στηρίζεται η εξυπηρέτηση των αναγκών και η λειτουργικότητα μιας σύγχρονης πόλης. Έτσι μεταμορφώνουμε τον Δήμο μας.
Έτσι και αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών, στοχεύουμε σ’ ένα αύριο, όπου ο τόπος με την αυτάρκειά του, θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών του. Απαιτήσεις που γεννούν και διαμορφώνουν η εξέλιξη, η πρόοδος, ο πολιτισμός, η προηγμένη αντίληψη.
Με αυτή την αντίληψη εμείς στρέφουμε τη ρώτα της δικής μας κοινωνίας μπροστά και εξασφαλίζουμε για το αύριο των πολιτών μας τα εχέγγυα της αξιοπρέπειας και της ποιοτικής αναβάθμισης στις συνθήκες διαβίωσής τους.
Έτσι το οραματιζόμαστε και αισιοδοξούμε για το μέλλον, που αρμόζει και αξίζει στο Περιστέρι, που τόσο αγαπάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: