Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ



Ο Βύρωνας μπήκε σε «πράσινη» τροχιά
Βήμα - βήμα για την πόλη υπόδειγμα


Από την Σοφία Διγενή - Κολιοτάση


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ το 2008 στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ"


Ο δήμαρχος του Βύρωνα έβαλε σε προτεραιότητα τους στόχους για μια πόλη πρότυπο και μιλά στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ» για όσα πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι το 2010.


Στην πόλη που ξυπνά και κοιμάται στα πόδια του «Τρελού» θα κάνουμε σήμερα μια ακόμα στάση. Ο λόγος είναι οι δράσεις της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την καθαριότητα αλλά και την ανακύκλωση στην πηγή με προγράμματα που παίρνουν σάρκα και οστά στο δήμο Βύρωνα.

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, οραματίζεται τη «μεγαλύτερη πράσινη διαδρομή της Ευρώπης», που αναμορφώνει το 10% της συνολικής έκτασης του δήμου Βύρωνα (102.800 τ.μ.) κι ενώνει τις παρυφές του Παγκρατίου με τον Υμηττό.

Ανάσα στην πόλη

Το έργο φιλοδοξεί να δώσει «ανάσα» στους κατοίκους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυσφορία από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
«Η Αθήνα παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα υπερθέρμανσης, ιδίως τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα οι κεντρικές περιοχές να εμφανίζουν υψηλότερη θερμοκρασία από τα προάστια. Αυτή η διαφορά μπορεί να ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου», υπογραμμίζει ο αν. καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ματθαίος Σανταμούρης, που υποστηρίζει επιστημονικά το έργο.

Πράσινη διαδρομή

4,2 χιλιόμετρα πράσινης διαδρομής, 32 στρέμματα ανάπλασεων, 12.100 νέα δένδρα, 28.500 νέοι θάμνοι, 31.200 νέα λουλούδια. Το έργο θα φέρει μείωση 4 βαθμών Κελσίου του φαινόμενου της θερμικής νησίδας, 35%- 50% μείωση της ενεργειακής επιβάρυνσης! Το μεγαλύτερο ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΡΓΟ στην Ελλάδα, πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση!
«Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας προκαλείται από «την ακαταλληλότητα των δομικών υλικών (απορροφούν πολύ την ηλιακή ακτινοβολία), την έλλειψη πρασίνου, την τεράστια θερμότητα που εκλύεται από τα αυτοκίνητα και τις άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τον πολεοδομικό ιστό της πόλης -ψηλά κτίρια, στενοί δρόμοι- που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα» δηλώνει ο κ. Σανταμούρης. «Το μεγαλύτερο... πείραμα που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι η πράσινη διαδρομή του Βύρωνα.
Όλο το έργο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική περιβαλλοντική ποιότητα και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή, στη βελτίωση των συνθηκών άνεσης και στη μείωση των ενεργειακών αναγκών για κλιματισμό στα γύρω κτίρια» καταλήγει ο ίδιος.
«Οι προμελέτες, σε επίπεδο μελετών εφαρμογής, είναι έτοιμες. Ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει τα 28.417.200 ευρώ, ενώ έχει σπάσει σε 6 υποέργα με ισάριθμα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα κι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από κοινοτικούς κι εθνικούς πόρους. Ελπίζουμε να έχουμε ανάδοχους μέχρι τον Απρίλιο του 2009, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα τον Μάιο, με χρονικό ορίζοντα παράδοσης 14 μήνες. Αν όλα πάνε καλά, θα τα παραδώσουμε τον Σεπτέμβριο του 2010», επισημαίνει ο δήμαρχος κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανακύκλωση στην Πηγή

Δεν είναι όμως αυτός ο μόνος λόγος που συναντήσαμε τον κ. Χαρδαλιά που έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση σε κάθε γειτονιά του Βύρωνα και εργάζεται γι αυτό το σκοπό ασταμάτητα είναι και το πρώτο Δημόσιο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης, πέρα από το πρόγραμμα των μπλε κάδων της Ε.Ε.Α.Α, που σχεδίασε ο Δήμος Βύρωνα και επισήμως ξεκινά στις 17 Νοεμβρίου 2008.
Έχει σήμα κατατεθέν μία μικρή αλεπουδίτσα, τη «Λίτσα», και εκείνο που κάνει είναι να διαχωρίζει στην πηγή χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί, σε συνολικά 160 ειδικά διαμορφωμένους κάδους ανακύκλωσης, με 2 ειδικά οχήματα φυσικού αερίου για τη συλλογή και μεταφορά υλικών και 4 ολοκληρωμένα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, με οφέλη για τους δημότες.

Με στόχο την εκπαίδευση

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι η σωστή εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών. Οι μαθητές μας, οι αυριανοί υπεύθυνοι πολίτες αυτού του τόπου, είναι οι πρώτοι που πρέπει να κατανοήσουν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης και για το λόγο αυτό, δημιουργούμε ένα Πρότυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Σχολικό συγκρότημα της Εργάνης. Είναι στο χέρι μας να μην κάνουμε την ανακύκλωση έργο βιτρίνας, αλλά έργο και δράση ζωής» δηλώνει ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Χαρδαλιάς. Κι όπως εξηγεί : «Πριν δύο χρόνια βάλαμε, δημότες και δημοτική αρχή, ένα μεγάλο στοίχημα σε ότι αφορά την καθαριότητα αυτής της πόλης που αγαπάμε, που ζούμε, και εργαζόμαστε, εδώ που μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Εργαστήκαμε μεθοδικά και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να απολαύσουμε μια πόλη καθαρή, μία πόλη όμορφη. Το μήνυμα «Βύρωνας, καθαρή πόλη» πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης έχουν ρόλο και θέση σε αυτή την προσπάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: