Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ 2009




Όλα μπορούν να περιμένουν οι κάτοικοι όχι

Καμία απάντηση για το Γαλάτσι


Κυκλοφοριακό, έλλειψη χώρων στάθμευσης και εισβολή τσιμέντου στην τσιμεντούπολη όλα όσα αντιμετωπίζει το Γαλάτσι. Ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» και η στήλη προσπάθησε να βρει και να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο του Γαλατσίου κ. Κυριάκο Τσίρο. Στείλαμε λοιπόν το παρακάτω ερωτηματολόγιο και περιμέναμε τις απαντήσεις του. Από το γραφείο του μας είχαν σε αναμονή από τις 26 Φεβρουαρίου. Αφήσαμε να ωριμάσει πολύ στο μυαλό του τις απαντήσεις ο κ. Δήμαρχος αλλά ως φαίνεται παρόλες τις υποσχέσεις ότι θα τις έχουμε αύριο… ποτέ δεν ήρθαν…

ΑΘΗΝΑ 26 – 2 - 2009


Από Σοφία Διγενή – Κολιοτάση
6945 1924 86
s.s.digeni@otenet.gr

Προς κ. Κυριάκο Τσίρο Δήμαρχο


Στο Γαλάτσι οι γειτονιές χάνονται. Το τσιμέντο έκανε την εισβολή του και η περιοχή άλλαξε ριζικά. Μελαγχολικό τοπίο, ένα ακόμα γκρίζο κομμάτι δίπλα στο γκρίζο της Αθήνας και της Νέας Ιωνίας. Εκεί στα σύνορά του με το Ν. Ψυχικό και τη Φιλοθέη βλέπεις να αλλάζει η εικόνα του και να γλυτώνει λίγο πράσινο από το δίπλα περιβάλλον.

- Το κλειστό Γαλατσίου ήταν ένα Ολυμπιακό έργο που προκάλεσε και τότε – το 2004- τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σήμερα κινδυνεύει να χάσει από τους ελεύθερους χώρους του;

- Τα Τουρκοβούνια, ο ψηλότερος λόφος της Αθήνας καταστρέφεται. Το Αττικό Άλσος κινδυνεύει να πνιγεί στις ταβέρνες και τις καφετέριες. Τι κάνει η δημοτική αρχή για την υπεράσπισή τους;

- Το Άλσος της Βεΐκου είναι ένας ελεύθερος χώρος που χρήζει ουσιαστικών δράσεων για να μη χάσει το χαρακτήρα του. Ποιές είναι οι δράσεις του δήμου για το άλσος;

- Σκουπίδια: είναι ένα πρόβλημα για κάθε σύγχρονη πόλη. Το Γαλάτσι πως το αντιμετωπίζει

- Ποια άλλα προβλήματα είναι αυτά που ταλανίζουν την πόλη και τους κάτοικους της;

- Τι περιμένετε από την Κυβέρνηση;

- Ποιά είναι τα σχέδια σας για το Γαλάτσι;

Αυτές οι ερωτήσεις θα περιμένουν για πολύ απαντήσεις. Ο Δήμαρχος Γαλατσίου κος Τσίρος ή δεν έχει τι να μας πει ή δεν βρίσκεται ποτέ στο Δήμο. Ιατρός στο επάγγελμα βλέπετε… που να βρει χρόνο να αφιερώσει στον τύπο. Στον τόπο μας λένε ότι δεν κρατάς δύο καρπούζια σε μια μασχάλη. Αν κάποιος επιμένει κάποια στιγμή κάποιο θα σπάσει…

Το Γαλάτσι κινδυνεύει … αλλά προσπαθούμε
Στον κόπο να μας απαντήσει στα ερωτήματά μας και μάλιστα με μεγάλη ευχαρίστηση, μπήκε ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Δημοτικός Σύμβουλος, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου. Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της πόλης μας και να διασώσουμε ότι έχει απομείνει δήλωσε ο κ. Γιάννης Μανιάτης.

Σε σχέση με κλειστό Γαλατσίου ο κ. Μανιάτης μας είπε:
«Η αλήθεια είναι ότι για τους σκοπούς των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, χωροθετήθηκε έκταση 92 στρεμμάτων για το κτίσιμο του «Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου». Παρά τις επιφυλάξεις μας για το ότι ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου θα χανόταν, βλέποντας την ανάγκη για τη δημιουργία αθλητικών χώρων στην περιοχή μας το αποδεχτήκαμε. Είχαμε επιπλέον τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας ότι «οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις» θα δίνονταν μετά το πέρας των αγώνων στην νεολαία της ευρύτερης περιοχής για άθληση.
Δυστυχώς όμως η εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» που συστάθηκε το 2003, νοίκιασε το χώρο σε εμπορική κοινοπραξία για 30 χρόνια με σκοπό τη μετατροπή του σε αμιγώς εμπορικό κέντρο. Αν τελικά αυτό υλοποιηθεί, γιατί εμείς ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να το αποτρέψουμε, θα υποβαθμιστεί η ζωή στην πόλη μας και θα επιφέρει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (κυκλοφοριακή συμφόρηση , ρύπανση, αλλαγή φυσιογνωμίας και μεταφορά ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του πόλου αναψυχής των Τουρκοβουνίων.»

Δεν είμαστε μόνοι μας
- Τα Τουρκοβούνια, ο ψηλότερος λόφος της Αθήνας καταστρέφεται. Το Αττικό Άλσος κινδυνεύει να πνιγεί στις ταβέρνες και τις καφετέριες. Το Άλσος της Βεΐκου είναι ένας ελεύθερος χώρος που χρήζει ουσιαστικών δράσεων για να μη χάσει το χαρακτήρα του. Τι κάνει η δημοτική αρχή για την υπεράσπισή τους;

«Η ευρύτερη περιοχή των Τουρκοβουνίων είναι 2411 στρέμματα. Η έκταση επιμερίζεται και στους Δήμους Ν. Ιωνίας, Ψυχικού, Φιλοθέης και Αθηναίων. Η διαφύλαξη λοιπόν των δασικών και μη εκτάσεων των Τουρκοβουνίων δεν είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Απαιτεί ευρύτερες συνεργασίες. Συστήσαμε «Σύνδεσμο για την προστασία και ανάπλαση των Τουρκοβουνίων» με τους Δήμους Ψυχικού, Ν. Ιωνίας και Φιλοθέης με σκοπό την από κοινού ανάδειξη της έκτασης σε μητροπολιτικό χώρο πρασίνου και αναψυχής για το Λεκανοπέδιο.
 Στόχοι μας είναι η ολοκλήρωση των εφαρμογών των πράξεων αναδάσωσης 1110/94, 954/94 Νομ. Αθηνών και 678/98 του Γ.Γ. Περιφ. Αττικής εντός των διοικητικών μας ορίων.
 Αποκατάσταση του ανάγλυφου του βουνού που έχει καταστραφεί από τα λατομεία.
 Ενοποίηση σε ελεύθερο χώρο πρασίνου του συνόλου της αναδασωτέας έκτασης των Τουρκοβουνίων παρέχοντας πρόσβαση σε όλου ς τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.»


Η κα Νίκη Ράπτη κάτοικος του Γαλατσίου μας μιλά για την ανακύκλωση που δεν έχει βρει το δρόμο ακόμα για το Γαλάτσι: « Είναι επιτακτική ανάγκη, ο Δήμος Γαλατσίου να φτιάξει ειδικούς κάδους για να ρίχνουμε τα οργανικά απορρίμματα (υποχρεωτικά θα έλεγα) και στη συνέχεια να προχωρά στην κομποστοποίησή τους. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, ίσως και τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη, και θα χρησιμοποιείται το λίπασμα για τα πάρκα. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης πρέπει να κερδίσουμε ακόμα και από τα σκουπίδια, αφού το οικολογικό θέμα δεν έχει αγγίξει ακόμα τους υπεύθυνους του δήμου μας!!»…
«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η στάση του δήμου Γαλατσίου στο θέμα της ανακύκλωσης. Το μόνο που έκαναν τα τελευταία χρόνια είναι να μας γεμίσουν με διαφημιστικές πινακίδες τους δρόμους. Ανακύκλωση βρίσκεται μόνο στον Αγ. Αντρέα στη Λαμπρινή επί της οδού Τραλλέων. Είναι απαράδεκτο να μην έχει μπει ακόμα ο δήμος Γαλατσίου στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, κάτι που και οι δημότες επιθυμούν και επιτακτική ανάγκη αποτελεί. Δεν είναι δυνατό να κατασκευάζονται διάφορα έργα και να μη δίνεται προτεραιότητα σε αυτό.» λέει ο κ. Γιώργος Σερέτης.


Αργήσαμε αλλά προσπαθούμε να νικήσουμε
στη μάχη με τα σκουπίδια


- Σκουπίδια: είναι ένα πρόβλημα για κάθε σύγχρονη πόλη. Το Γαλάτσι πως το αντιμετωπίζει;

«Κυρία Διγενή, είναι σημαντικό για εμάς ότι οι πολίτες μας είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα καθαριότητας. Εμείς ως Δημοτική Αρχή προχωρούμε σε ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων μας. Ήδη αποκτήσαμε 2 νέα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο και είναι νέας τεχνολογίας.
Υλοποιούμε εντός των ημερών το πρόγραμμα ανακύκλωσης και ξεκινήσαμε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την ορθή διαχείριση του θέματος. Σε σταθερή βάση πλέον γίνονται η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων από διάφορες περιοχές. Τη μάχη της καθαριότητας τη δίνουμε καθημερινά.»

- Ποια άλλα προβλήματα είναι αυτά που ταλανίζουν την πόλη και τους κατοίκους της;
«Σημαντικά προβλήματα για την πόλη μας είναι:
 Η κυκλοφοριακή επιβάρυνση που έχει επιδεινωθεί λόγω της λειτουργίας της Αττικής Οδού.
 Η μη ύπαρξη χώρων στάθμευσης.
 Η μεταφορά του ΙΚΑ σε κεντρικό σημείο στην πόλη μας.
Για όλα αυτά όμως γίνονται παρεμβάσεις από τη Δημοτική Αρχή σε όλους τους φορείς της πολιτείας. Έχουμε υποβάλλει μελέτη για υπογειοποίησης της Βεϊκου στην περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Προχωρούμε με τη διαδικασία ΣΔΙΤ της δημιουργίας χώρων στάθμευσης στο οικόπεδο της Ηνιόχου.»

2

Το Γαλάτσι αντιστέκεται στην τσιμεντοποίηση

Μιλήσαμε επίσης με την κα
Ελένη Αυλωνίτου
, Δημοτική Σύμβουλο Γαλατσίου, Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» για το Γαλάτσι και τα προβλήματα του. Στην συνέντευξή της κάνει λόγο για παλινωδίες του δημάρχου σε περιπτώσεις που έπρεπε να υπολογίζει πρώτα το συμφέρον των Γαλατσιωτών και για ελλιπή καθαριότητα στην πόλη.

Η γη σπανίζει και το μπετόν περισσεύει

- Χρόνια τώρα, κα Αυλωνίτου, ασχολείστε με τα κοινά στο Δήμο Γαλατσίου. Παρακολουθείτε από κοντά τις αγωνίες των κατοίκων και πρωτοστατείτε σε δράσεις για το περιβάλλον και την προστασία των μοναδικών εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων. Πείτε μας τι γίνεται στο Γαλάτσι σήμερα;

Σήμερα το Γαλάτσι είναι μιά πόλη με πολλά προβλήματα, που όλα όμως ξεκινάνε από μία αιτία, την πυκνή δόμηση. Τα περισσότερα πράγματα που πρέπει να γίνουν στο Γαλάτσι σκοντάφτουν σε ένα εμπόδιο, δεν χωράνε πουθενά. Ενώ δεν υπάρχει σαφώς διακριτό κέντρο πόλης και κεντρική πλατεία. H γη σπανίζει και το μπετόν περισσεύει.

Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια η διάσωση των όποιων εναπομείναντων ελεύθερων χώρων, αλλά και η προστασία των χαρακτηρισμένων πλατειών, πάρκων και χώρων πρασίνου του Δήμου από την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση είναι προτεραιότητά μας. Ο λόφος του Αγ. Σπυρίδωνα, η πλατεία Ηνιόχου πρέπει να μείνουν ελεύθεροι χώροι πρασίνου και δεντροφυτεμένες πλατείες. Η διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα του λατομείου Λεβεντάκη, μία έκταση 40 περίπου στρεμμάτων για την οποία η προηγούμενη δημοτική αρχή άνοιξε το δρόμο της τσιμεντοποίησης, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη πόλη. Όλοι αυτοί είναι κάποιοι από τους χώρους μέσα στη πόλη μας, για τους οποίους ενώνουμε τις δυνάμεις και τις δράσεις μας με τους αγώνες των κατοίκων και των κοινωνικών φορέων για τη διάσωσή τους.

Ολυμπιακά Ακίνητα στη βορά των … «λιονταριών»
Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα υφίσταται πράγματι τριπλή επίθεση: σαν πόλη, στο περιβάλλον που αναπνέουμε και στη δομή του εμπορίου της. Το πρόσχημα αυτής της επίθεσης είναι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων. Από αυτή την επίθεση από ότι φαίνεται δεν λείπει και το κλειστό Γαλατσίου. Ο όμιλος ΧΑΡΑΓΚΙΩΝΗ έχει αναλάβει την ανάπτυξη του νέου MALL στο Γαλάτσι καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής και έχουν ξεσηκωθεί. «Προσπάθησαν, προσπαθούν και θα προσπαθήσουν να εκμαυλίσουν τις δημοτικές αρχές με κάποια ανταποδοτικά ψίχουλα για να εξασφαλίσουν την ανοχή τους στο επιχειρούμενο έγκλημα. Οι πολίτες όμως των γύρω Δήμων είναι σε εγρήγορση. Και θα είναι αμείλικτοι.» δηλώνουν.
Η κ. Ελένη Αυλωνίτου μας απαντά και σε αυτό και κάνει λόγο για σκάνδαλο.


- Το κλειστό Γαλατσίου ήταν ένα Ολυμπιακό έργο που προκάλεσε και τότε – το 2004- τις αντιδράσεις των κατοίκων. Σήμερα κινδυνεύει. Ποιες είναι οι ανησυχίες σας;

Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου ή Παλαί είναι το κλειστό γυμναστήριο στο οποίο έγιναν το 2004 τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της Ρυθμικής Γυμναστικής και του Πίνγκ-Πόνγκ. Το Παλαί κτίστηκε κατά παρέκκλιση μέσα στο δασόκτημα Βεΐκου για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων, με την υπόσχεση ότι μετά τους αγώνες θα αποτελέσει χώρο άθλησης της νεολαίας. Αντί για αυτό όμως, η σημερινή κυβέρνηση με τον νόμο 3342/2005 επέτρεψε εμπορικές χρήσεις στο Παλαί, όπου μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό δόθηκε στον όμιλο Χαραγκιώνη για να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο, δηλαδή σε ένα δεύτερο «The Mall» μέσα στο Γαλάτσι!

Το ζήτημα της μετατροπής του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου σε εμπορικό κέντρο Γαλατσίου είναι ένα σκάνδαλο, που βλάπτει την πόλη μας από κάθε πλευρά. Επιβάρυνση για το περιβάλλον, επιβάρυνση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων μέσα στη πόλη, συντριβή των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας από τον ανταγωνισμό πολυεθνικών επιχειρήσεων μέσα στα πόδια τους, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων της πόλης μας και στέρηση ενός χώρου άθλησης των παιδιών μας, τον οποίον μας είχαν υποσχεθεί ότι θα είχαμε ως όφελος από τη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη περιοχή μας.

Εμείς, οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ,” από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε την απόλυτη αντίθεσή μας στη μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις στον τύπο. Θέσαμε πρώτοι το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Παλαί και ιδρύσαμε τη “Πρωτοβουλία Πολιτών Γαλατσίου και Ν. Ιωνίας”, η οποία συγκέντρωσε υπογραφές, προκειμένου να πιέσει τη Δημοτική αρχή να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα. Προχωρήσαμε σε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο μόλις εκδόθηκε η άδεια οικοδόμησης του Παλαί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία γρήγορα πάρθηκε πίσω από το ίδιο το υπουργείο, όταν διαπιστώθηκε ότι στερείτο πολλών σημαντικών εγκρίσεων και προπαντός την απαραίτητη, για τέτοια έργα, κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο όμιλος δεν πτοήθηκε και προχώρησε στη κατάθεση της μελέτης στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Τώρα προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς που θα γνωματεύσουν για τη μελέτη, αντικρούοντάς τη με πολλά επιχειρήματα, αφού το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου σ’ αυτή τη περιοχή είναι διάτρητο.

Όμως τώρα δεν είμαστε μόνοι. Μετά από πολλές παλινωδίες του Δημάρχου, με δηλώσεις του στον Τύπο για προσπάθεια συναλλαγής, ώστε να κάνει μεν ο όμιλος το εμπορικό του και να αποκομίσει κάποια στρέμματα και ο Δήμος, δηλώσεις αντίθετες με τη θέληση των Γαλατσιωτών που επέφεραν γενικό ξεσηκωμό, ο Δήμαρχος επανέκαμψε συνειδητοποιώντας, ότι «ο Δημόσιος Αθλητικός και Πολιτιστικός χαρακτήρας του Παλαί είναι αδιαπραγμάτευτος και επομένως μονόδρομος η διάσωσή του».

Σήμερα οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ” μαζί με όλο το Δημοτικό Συμβούλιο τους φορείς και τους πολίτες της πόλης αγωνιζόμαστε, προκειμένου να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε μετατροπή του Παλαί σε εμπορικό κέντρο, επομένως είμαι αισιόδοξη για τη τελική έκβαση του αγώνα μας. Ένας τέτοιος αγώνας δεν κερδίζεται από μία ομάδα, μία παράταξη, ένα φορέα, αλλά κερδίζεται όταν σύσσωμη η πόλη και η Δημοτική της αρχή αγωνίζονται μαζί. Οσο αυτό συμβαίνει το Παλαί δεν κινδυνεύει. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά ένδικα μέσα και να κινητοποιηθούμε όποτε χρειασθεί, προκειμένου να μην καταστραφεί η πόλη μας για χάρη του κ. Χαραγκιώνη και του όποιου Υπουργού αποφασίζει για μας, χωρίς εμάς!

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη είδαμε, καθαριότητα όχι!

Η κα Αυλωνίτου βαθειά ευαισθητοποιημένη και εκ πεποιθήσεως φίλη της φύσης και όσα αυτή περιλαμβάνει κάνει λόγο για ελλιπή καθαριότητα στο δήμο Γαλατσίου και ζητά από τον δήμαρχο και υπεύθυνο της καθαριότητας να τοποθετηθεί στο θέμα.

- Καθαριότητα: στο Γαλάτσι είδαμε ότι δεν περισσεύει. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

«Οι δικές μου διαπιστώσεις κα. Διγενή είναι ότι ο Δήμος Γαλατσίου αύξησε τα τέλη καθαριότητας τα δύο χρόνια που ανέλαβε η νέα διοίκηση κατά 17% και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης που πολλοί δήμοι τα πάγωσαν, προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους συμπολίτες τους. Παρόλα αυτά, καθαρή πόλη δεν έχουμε.

Με την εξαίρεση των κεντρικών λεωφόρων, που αντιμετωπίζονται ως η βιτρίνα της πόλης και που διατηρούνται καθαρές, στις γειτονιές τα σκουπίδια συσσωρεύονται. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ότι ο Δήμος Γαλατσίου δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της καθαριότητας της πόλης. Για να καταλάβετε έφτασε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Τσίρος να αναλάβει προσωπικά τον τομέας της καθαριότητας μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση.
Προσπάθειες γίνονται, όμως η διαδικασία προσλήψεων μονίμου προσωπικού καθυστερεί, απαιτείται ενίσχυση του στόλου καθαριότητας με μικρά απορριματοφόρα, που να μπορούν να φτάνουν εύκολα σε κάθε γειτονιά, προσωπικό σε κάθε γειτονιά του δήμου, ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σημασία της ανακύκλωσης, που δυστυχώς ο Δήμος μας ακόμη δεν έχει υλοποιήσει. Ο τομέας της καθαριότητας αφορά την υγεία των πολιτών και εκπτώσεις δεν χωρούν εδώ.


7 στα σημεία
1. Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου, η οποία στεγάζεται στο Δημαρχείο, Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διάφορες εκδηλώσεις, αρκετές από τις οποίες γίνονται υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου.
2. Η Θεατρική Ομάδα λειτουργεί δεκαπέντε (15) χρόνια , με υπεύθυνο το σκηνοθέτη Δημήτρη Κωτσή, σαν θεατρικό εργαστήρι, όπου διδάσκεται αυτοσχεδιασμός, ανάγνωση κειμένου, παρουσίαση ποιημάτων, και θεατρικών αποσπασμάτων ,καθώς και σαν θίασος που δίνει παραστάσεις.
3. Τα Στέκια Νεολαίας είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στο Γαλάτσι από το 1985. «Αγκαλιάζουν» τα παιδιά και τους νέους στις γειτονιές του Γαλατσίου με δραστηριότητες όπως η Μουσική, το Θέατρο, ο Χορός, η Φωτογραφία και οι Εικαστικές Τέχνες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νέους –και όχι μόνο- να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη και να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας και συντροφικότητας.
4. Περισσότερα από 200 άτομα, κάθε ηλικίας, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Γαλατσίου για να παρακολουθήσουν την ειδική ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα τα οφέλη της τεχνολογίας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Το σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «ο Δήμος Γαλατσίου αλλάζει, γίνεται ψηφιακός δήμος».
5. Ο Δήμος Γαλατσίου και το γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε 2,5 μόλις χρόνια απορρόφησε 932.593 ευρώ και διεκδικεί με συγκεκριμένες μελέτες – προτάσεις 5 εκατομμύρια 402 χιλιάδες 610 ευρώ σε ότι αφορά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
6. Ο Δήμαρχος Γαλατσίου πρότεινε και ο Δήμαρχος Δρυμαλίας κ. Γιάννης Μπαρδάνης αποδέχτηκε, την αδελφοποίηση των δύο Δήμων τους, πρόταση που έγινε δημόσια, παρουσία περίπου δύο χιλιάδων ατόμων. Ακολούθησαν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτήν την περίπτωση και φτάσαμε στην βραδιά της τελετής της αδελφοποίησης που έγινε στο χωριό Χαλκί, την πρωτεύουσα του Δήμου Δρυμαλίας.
7. «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά» απόλαυσαν το αφιέρωμα στο Μάρκο Βαμβακάρη από την Πρωτοβουλία Φίλων του Γαλατσίου για το Περιβάλλον στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου.



ΓΑΛΑΤΣΙ ΙΣΤΟΡΙΑ


Η περιοχή του Γαλατσίου και συγκεκριμένα τα Τουρκοβούνια κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Συγκεκριμένα, από την 4η χιλιετηρίδα π.Χ. και μετά οι προϊστορικοί συνοικισμοί της Αθήνας επεκτάθηκαν προς τα Τουρκοβούνια (στο βόρειο άκρο), το Χαλάνδρι, τη Ραφήνα και προς άλλες κατευθύνσεις. Κατά την περίοδο των ιστορικών χρόνων, οι προϊστορικοί οικισμοί μεταβάλλονται σε οργανωμένες κοινωνίες και έτσι δημιουργούνται οι κώμες και οι (αρχαίοι) δήμοι. Τα Τουρκοβούνια υπάγονται στον αρχαίο δήμο Βατή όπου κατοικούσε η Αιγηίδα Φυλή και είχε προστάτη τον Ηρακλή. Επειδή η περιοχή γύρω από τα Τουρκοβούνια ήταν πολύ εύφορη με άφθονα νερά, τόσο οι αρχαίοι Αθηναίοι, όσο και οι μεταγενέστεροι, είχαν εκεί τα κτήματά τους και τα κοπάδια τους. Τα Τουρκοβούνια αναφέρονται πρώτη φορά με το όνομα Αγχεσμός από τον Παυσανία στα Αττικά, τονίζοντας ότι το ξόανο του θεού Δία (Διός άγαλμα Αγχεσμίου) βρίσκεται εκεί. Λέγεται ότι από εκεί ο Δίας έριχνε τους κεραυνούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: