Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ




Το βουνό της Δυτικής Αθήνας έχει «βουνό» προβλήματα

Από την Σοφία Διγενή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ 2008 "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Το Ποικίλο είναι ένα χαμηλό βουνό (ύψους 452 μ.)• στους πρόποδες του βουνού αναπτύχθηκαν οι Δήμοι Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και βορειοδυτικά του Ασπροπύργου.
Αναφέρεται από την αρχαιότητα στα έργα των Παυσανία, Στράβωνα κ.ά.
Μια μικρή Πάρνηθα

Ο ερευνητής Νίκος Νέζης το θεωρεί μορφολογικά και γεωλογικά σαν μικρογραφία της γειτονικής Πάρνηθας. Τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα του, σύμφωνα με τον κ. Νέζη, είναι αξιόλογη. Σήμερα το βουνό προστατεύεται με παλαιότερες διαδοχικές αποφάσεις του Υπ. Γεωργίας (1934, 1947), του Υφυπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως (25638/23/11/68), που το χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κ.λ.π. Η πιο πρόσφατη ρύθμιση είναι ο νόμος 2742 (ΦΕΚ αρ.φ.207) και ιδιαίτερα με το άρθρο 21, το οποίο έχει τον τίτλο «χωροταξικός σχεδιασμός και αειφόρος ανάπτυξη»(7/10/99). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου, ακόμα και στην καρδιά του βουνού, ο νόμος αυτός καταστρατηγείται.

Παρεμβάσεις αλλοιώνουν την οικολογική του αξία

Η οικολογική αξία του Ποικίλου δεν είναι κατανοητή από όλους, με αποτέλεσμα εκτός των γνωστών διεκδικητών, διάφοροι φορείς κατά καιρούς να επιδιώκουν την λύση πραγματικών ή φαντασιακών, οικιστικών αναγκών σε βάρος του βουνού (επέκταση του Αττικού Νοσοκομείου, διάνοιξη δρόμων, σχολεία, γήπεδα κ.λ.π.). Έτσι το βουνό κινδυνεύει να μετατραπεί σύντομα σε μια έρημο τσιμέντου και οι τελευταίες ελπίδες περιαστικού πράσινου να χαθούν.

Ούτε στάλα νερό για πότισμα!
Τα πεύκα που είχαν φυτευτεί στις δενδροφυτεύσεις τις τελευταίες δεκαετίας κινδυνεύουν να αφανιστούν λόγω της φυλλοφάγου κάμπιας και της απροθυμίας να αξιοποιηθεί το σύστημα αυτομάτου ποτίσματος. Στο βουνό υπάρχουν δεκάδες μεγάλες δεξαμενές νερού που δεν χρησιμοποιούνται ούτε για πότισμα, ούτε για πυροπροστασία. Λόγω της έλλειψης φύλαξης και προστασίας, τμήματα του βουνού, και ιδιαίτερα οι είσοδοι των δασικών δρόμων, έχουν μετατραπεί σε τόπους απόρριψης μπάζων και σκουπιδιών.

Σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΑΣΔΑ, τον Ιούλιο του 2007 και μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας, αποκαλύφθηκε ότι μικρό μόνο ποσοστό των δασικών δρόμων του βουνού, είχαν καθαριστεί από το Δασαρχείο, λόγω έλλειψης πιστώσεων. Έτσι, μόνο από τύχη διέφυγε το Ποικίλο την καταστροφή από πυρκαγιά.
Αυτά αναφέρουν σε εισήγησή τους στην Ημερίδα του Παναττικού Δικτύου για τα Βουνά της Αττικής οι: Δημήτρης Κούνδουρος, Κώστας Φωτεινάκης, Γιάννης Μιχαλόπουλος***.

Εθνικός Δρυμός ναι, αλλά πώς;
Ωστόσο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδης μόλις τον Ιούνιο του 2008 ανέφερε: «Εθνικός δρυμός θα γίνει σε μια δεκαετία το Ποικίλο όρος, με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις.
Από την πλευρά τους οι οικολογικές οργανώσεις θέτουν τις επιφυλάξεις τους στο ζήτημα του Εθνικού Δρυμού:
«Όταν μιλάει κάποιος για δημιουργία εθνικού δρυμού, σημαίνει ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα ώστε να διαφυλάξει το πράσινο που υπάρχει.... Θα περίμενε λοιπόν κανείς να ακουστούν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του Δασαρχείου Αιγάλεω για να υλοποιήσει τις μελέτες που έχει εκπονήσει: για διάνοιξη και επιδιόρθωση των δασικών δρόμων, για αποκομιδή των σκουπιδιών και των μπαζών από το βουνό, για την επισκευή και αντικατάσταση των δεξαμενών νερού, για τη δημιουργία πυροφυλακίων, για μηχανολογικό εξοπλισμό και προσλήψεις εποχιακών δασο-πυροφυλάκων, κλπ., κλπ. Να ενισχύσει δηλ. το ίδιο το Υπουργείο τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του, που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία να προστατέψουν αποτελεσματικά το βουνό. Αντίθετα, υπάρχει πλήρης απαξίωση των Δασαρχείων σ’ όλη την Επικράτεια» και καταλήγουν: «Οι εθνικοί δρυμοί δεν φτιάχνονται μόνο με εξαγγελίες. Θέλουν σχέδιο, δράσεις και χρόνο».

*Ο Δημήτρης Κούνδουρος είναι Γεωλόγος, Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου
(Dkoun49@Yahoo.com
*Ο Κώστας Φωτεινάκης είναι εκδότης του ΗΝ περιοδικού «προσανατολισμοί δυτικά» www.prosanatolismoi.gr μέλος του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. www.xpolis.blogspot.com και της Επιτροπής Πολιτών για την διάσωση του Ελαιώνα.
*Ο Γιάννης Μιχαλόπουλος είναι Φυσικός, Αντιπρόεδρος του περιβαλλοντικού ομίλου Πετρούπολης « ΤΟ ΠΟΚΙΛΟ» και υπεύθυνος της εβδομαδιαίας ηλεκτρονικής εφημερίδας «Τα νέα της Πετρούπολης» www.petroupoli-tk.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: