Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS!


  • Κόκκινη λάσπη: τριπλάσια της ποσότητας των φυσικών ιζημάτων των ποταμών και των χειμάρρων

  • Βαρέα μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία: υψηλότερα σε όλη τη Μεσόγειο

  • Υπεραλίευση: τα αποθέματα των ψαριών έχουν μειωθεί επικίνδυνα


  • Αστικά λύματα: μολύνουν τη θάλασσα με ελαϊκό ή δεκαοκτενικό οξύ, το οποίο είναι αδιάλυτο στο νερό.


Κορινθιακός στα όρια ολικής καταστροφής



Όπως αναφέρει έγγραφη καταγγελία – διαμαρτυρία του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κύριο Σταύρο Δήμα «στην περίπτωση του οικοσυστήματος της κλειστής θάλασσας του Κορινθιακού Κόλπου (που είναι μικρογραφία της Μεσογείου) το κράτος δεν έχει λάβει μέχρι τώρα, τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, ώστε να μην υποβαθμιστεί , με την βίαιη εισαγωγή ανεπιθύμητων στοιχείων και την βίαιη μεταβολή διαφόρων παραμέτρων που καθορίζουν την ισορροπία του. Έτσι ο Κορινθιακός Κόλπος είναι κοντά στην τέλεια καταστροφή, διότι σιγά -σιγά χάνει την ικανότητα να αντιδρά και να κινεί τους μηχανισμούς ανακύκλωσης, αναπαραγωγής και αυτοκαθαρισμού. Ενδεικτικά και μόνον σας αναφέρουμε ότι:
Α) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποίησε για την Greenpeace επιστημονική ομάδα από το Βιολογικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), σχετικά με τον θαλάσσιο πλούτο αλλά και τα προβλήματα που μαστίζουν την θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου, πρόεκυψαν τα εξής:
1ον Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις συνέπειες της ρύπανσης εξαιτίας της αργής ανανέωσης των υδάτων του.
2ον Η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου είναι το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου το οποίο βρίσκεται στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας (στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού). Η (Α.Τ.Ε.) «Αλουμίνιον της Ελλάδας Α.Ε.» εγκατέστησε το 1970, ένα σύστημα ΥΕΜΑ (Υποθαλάσσια Έκχυση Μεταλλευτικών Αποβλήτων) για την έκχυση της κόκκινης λάσπης στον Κόλπο της Αντίκυρας. Η έκχυση της κόκκινης λάσπης πραγματοποιείται με υποθαλάσσιους μεταλλικούς αγωγούς μήκους δύο (2) χιλιομέτρων οι οποίοι εκβάλουν σε βάθος νερού εκατόν δέκα (110) μέτρων περίπου. Στις εγκαταστάσεις της Α.Τ.Ε. προκύπτουν 1.06 τόνοι ερυθράς ιλύος ανά τόνο παραγόμενης αλουμίνας και η μέση ετήσια παραγωγή κόκκινης λάσπης που καταλήγει στον μικρό Κόλπο της Αντίκυρας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 800.000 τόνους και είναι τριπλάσια της ποσότητας των φυσικών ιζημάτων των ποταμών και των χειμάρρων που εκβάλουν στις νότιες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου. Η Α.Τ.Ε. έχει δεσμευτεί για την οριστική παύση της απόρριψης της κόκκινης λάσπης στην κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις επιπτώσεις από την «κληρονομιά» της ρύπανσης που έχουν αφήσει πίσω τους τα εκατομμύρια τόνων κόκκινης λάσπης που καλύπτουν τον πυθμένα του Κορινθιακού Κόλπου.
3ον Η κόκκινη αυτή λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μολύβδου, υδράργυρου, χαλκού, κάδμιου, χρώμιου), που είναι βλαβερά και επικίνδυνα, και επιδρούν τοξικά στα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους.
4ον: Πρόσφατες διατμηματικές έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη που απορρίπτεται στον Κορινθιακό Κόλπο είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, Ουράνιο (238 U), Ράδιο (226 Ra), και Θόριο (232 Th). Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις των φυσικών ραδιενεργών στοιχείων στην κόκκινη λάσπη κοντά στα στόμια των υποθαλάσσιων αγωγών είναι οι υψηλότερες που έχουν εντοπισθεί ποτέ σε θαλάσσια ιζήματα τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου Πελάγους. Οι υψηλές τιμές του Ουρανίου και του Ραδίου είναι 16 και 7 φορές αντίστοιχα υψηλότερες από τις μέσες παγκόσμιες τιμές που προτείνει ο UNSCEAR! Και όλα αυτά συμβαίνουν προδήλως κατά παράβαση της συνθήκης του Λονδίνου για την Πρόληψη της Απόρριψης στην θάλασσα αποβλήτων και άλλων υλικών. Και το παράδοξο είναι ότι δεν έχει μελετηθεί συστηματικά από την Ελληνική Πολιτεία η επίδραση της κόκκινης λάσπης στους θαλάσσιους οργανισμούς και κατ’ επέκταση στη δημόσια υγεία, μέσα από τη χρόνια κατανάλωση αλιευμάτων από την περιοχή.
5ον Ο θαλάσσιος κόσμος του Κορινθιακού Κόλπου απειλείται με κατάρρευση, εξ αφορμής της υπεραλίευσης που γίνεται με τις ανεμότρατες και τις τράτες, και τα αποθέματα των ψαριών έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή των ισορροπιών του οικοσυστήματος, με συνέπεια τα τέσσερα είδη δελφινιών (το κοινό δελφίνι, το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο) που βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου και ιδιαίτερα το κοινό δελφίνι, που έχει ήδη εξαφανισθεί από πολλές θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, να απειλείται θανάσιμα λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας τροφής και της ρύπανσης από χημικά και βαρέα μέταλλα, με επακόλουθο την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος και της αναπαραγωγικής δυνατότητας.
Β) Στις παραπάνω επισημάνσεις πρέπει να προστεθούν και τα ακόλουθα: Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου - Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας, που λειτουργεί ήδη η μονάδα της Α.Τ.Ε. παραγωγής Αλουμινίου και Αλουμίνας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία δύο σταθμών παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος άνω των επτακοσίων (700) MW με καύσιμο το φυσικό αέριο και ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την υπ’ αριθ. 234/2007 γνωμοδότησή τους γνωμοδότησε καταφατικά για την χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 600 MW εντός του εργοστασιακού χώρου της Αλουμίνιον της Ελλάδος (Α.Τ.Ε.) με καύσιμο λιθάνθρακα, εισαγόμενο από το εξωτερικό.
Και Γ) στη θάλασσα του Κορινθιακού απορρίπτονται ακόμη, χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε επεξεργασία, αστικά λύματα ικανού αριθμού παράκτιων οικισμών, καθώς επίσης και απόβλητα των ελαιοτριβείων τα οποία μολύνουν τη θάλασσα με ελαϊκό ή δεκαοκτενικό οξύ, το οποίο είναι αδιάλυτο στο νερό. Ο Κορινθιακός Κόλπος, όπως και οι άλλες θάλασσες, είναι ζωντανό αλληλοσυνδεόμενο περιβάλλον, το οποίο επιστρέφει στους ανθρώπους (και κυρίως σε όσους κατοικούν γύρω από αυτόν) τα πάσης φύσεως απόβλητα δια μέσου της θαλάσσιας αλυσίδας τροφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: