Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΘΗΡΑ 6 5 2009

Δεν υποστέλλω την σημαία των διεκδικήσεων για τα Κύθηρα, το φύλακα του ελληνικού αρχιπελάγους λέει στον «Ε» ο δήμαρχος κ. Θεόδωρος Κουκούλης.




Κάτσε στην πέτρα του γιαλού
βάλε το χέρι αντήλιο
πάρε μια χούφτα θάλασσα
πάρε μια χούφτα ήλιο
και πλύνε μου το πρόσωπο

Τα Κύθηρα πότε δεν θα τα βρούμε
το χάσαμε το πλοίο της γραμμής
στα κύματα του Αιγαίου θα χαθούμε
δυο κύματα που σβήσαμε και εμείς
Γιώργος Κατσαρός - Ηλίας Λυμπερόπουλος
Οι παραπάνω στίχοι και η μουσική μας έρχονται στα χείλη μόλις πούμε τη λέξη Κύθηρα. Μας ξεναγούν με μιας στο τοπίο των Κυθήρων.
Καταπράσινα, με καθαρές θάλασσες, απλωτές αμμουδιές, οροπέδια που άλλοτε ανηφορίζουν σε υψηλές κορυφές, κι άλλοτε κατηφορίζουν απότομα προς τη θάλασσα, σχηματίζοντας κρυφούς όρμους, τα Κύθηρα είναι μια ιδιότυπη μείξη διαφορετικών πολιτισμών, με επιρροές από το Αιγαίο και το Ιόνιο, με ετερόκλητα αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Με μόχθο και μεράκι λύνουμε τα προβλήματα
Οικοδεσπότης αυτού του τόπου ο Θεόδωρος Κουκούλης που σε μια αποκλειστική συνέντευξη του στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ» μιλά για τις ομορφιές του τόπου του αλλά και τον αγώνα του να κερδίσει σε ποιότητα για τους Κυθαριώτες και τους ταξιδιώτες.

-Τα Κύθηρα, το νησί της Κυθέρειας Αφροδίτης, στα μεσοπέλαγα του Ιονίου, του Κρητικού και του Αιγαίου μάχεται με τα κύματα. Στο τιμόνι του δήμου Κυθήρων κύριε Κουκούλη ζείτε από κοντά τα προβλήματα του νησιού. Μιλήστε μας για αυτά.

Ασφαλώς, δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να μην αντιμετωπίζει προβλήματα. Αλλά η πραγματική γοητεία ενός εκλεγμένου σε νησί είναι να δρομολογεί λύσεις και να γίνεται αποτελεσματικός.

Τα Κύθηρα λοιπόν, ο φύλακας του ελληνικού αρχιπελάγους, λόγω της θέσης τους μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, ανέκαθεν είχαν οξυμένα προβλήματα, με κυριότερο αυτό της απομόνωσης λόγω της ανεπαρκούς συγκοινωνίας. Επίσης, η τροφοδοσία τους από την ξηρά ήταν πολλές φορές προβληματική. Εξ άλλου, η απουσία σύγχρονων υποδομών ανάγκασε πολλούς κατοίκους του νησιού μας να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πίσω τους άφησαν ακαλλιέργητα χωράφια και άδεια σπίτια, αλλά η καρδιά τους έμεινε βαθιά ριζωμένη στα Κύθηρα.
Παρά τα πολλά εμπόδια, το νησί προόδευσε. Με τους ευεργέτες του απέκτησε νωρίς Νοσοκομείο. Οίκο Ευγηρίας, καθώς και καλό οδικό δίκτυο, λιμάνι, αεροδρόμιο για αεροπλάνα μέχρι 140 επιβάτες.
Σήμερα, με μόχθο και μεράκι προχωρούμε γρήγορα και τα προβλήματα σιγά-σιγά λύνονται. Το συγκοινωνιακό έχει λυθεί, αν και κάποιες αλλαγές στις ώρες των δρομολογίων κρίνονται απαραίτητες.
Το οδικό μας δίκτυο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Οι υποδομές στην υγεία βελτιώνονται θεαματικά με την ανέγερση του νέου νοσοκομείου μας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το αεροδρόμιο μας πρέπει να επεκταθεί για να υποδέχεται μεγαλύτερα αεροσκάφη.
Ο αγώνας μας είναι σκληρός, συνεχής και αμείωτος για να βελτιώσουμε τις υποδομές και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας.


-Το καλοκαίρι είναι κοντά και το νησί θα «κατακτηθεί» από ξένους και Έλληνες επισκέπτες αλλά και από Κυθαριώτες που μοιράζονται την στεριά με τη θάλασσα χειμώνα -καλοκαίρια. Πώς αντιμετωπίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες αυτή την κοσμοσυρροή; Έχει το νησί τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί και να εξυπηρετήσει τόσους επισκέπτες;

Όπως προανέφερα, οι υποδομές μας βελτιώνονται. Το υπάρχον νοσοκομείο, σπάνιο για νησί 3.500 κατοίκων, εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους λίαν ικανοποιητικά. Διαθέτει άξιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως παθολόγο, 2 χειρούργους, αναισθησιολόγο, καρδιολόγο, γυναικολόγο και άλλους που με ευσυνειδησία περιθάλπουν όποιον έχει ανάγκη.
Το οδικό μας δίκτυο είναι καλό και γίνεται συνεχώς καλύτερο. Αρκετές κλίνες υπάρχουν, καθώς και εστιατόρια, καταστήματα, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Βέβαια το 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου όπου και αν πάει κάποιος χωρίς κράτηση θα δυσκολευτεί να εξυπηρετηθεί.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον

-Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον των Κυθήρων;

Ανεπιφύλακτα σας λέω πολύ. Το νησί μας συνεχώς ανεβαίνει ποιοτικά. Οι άνθρωποί μας πονούν τον τόπο τους και θέλουν την πρόοδό του, την βιώσιμη ανάπτυξή του. Δεν θέλουν να το καταστρέψουν και να το απαξιώσουν

Δύσκολοι καιροί για προσδοκίες

-Τι περιμένετε από την κυβέρνηση και τι προτείνετε;

Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Αττικής και έχω συνεχείς επαφές με τις αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες.
Βρίσκω ανταπόκριση, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και οι προσδοκίες μου είναι μάλλον περιορισμένες.
Πάντως πιστεύω ότι η μέχρι τώρα βοήθεια ήταν καλή. Φυσικά, δεν υποστέλλω την σημαία των διεκδικήσεων, γιατί το νησί μας αξίζει περισσότερα.
Πολύ επιγραμματικά σας αναφέρω ότι διεκδικούμε και 2η μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ΧΥΤΑ, Δίκτυα όμβριων και ακαθάρτων σε μεγάλους οικισμούς, αναπλάσεις παραδοσιακών οικισμών και όχι μόνον, και βέβαια επέκταση του αεροδρομίου μας. Τέλος, στο νέο νοσοκομείο να τοποθετηθεί υπερσύγχρονος ιατρικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός.







2ο

Τοπία μαγευτικά και ονειρικά, άνθρωποι φιλόξενοι και ανοιχτόκαρδοι, ρυθμοί ήρεμοι και χαλαροί, όλα κρύβουν μια ιδιαίτερη ένταση που συναρπάζει. Πανέμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά, εκκλησίες και μοναστήρια, καταρράκτες και σπήλαια, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο και καθιστούν τα Κύθηρα ξεχωριστά. Ο αγώνας για το περιβάλλον αρχίζει εδώ και δεν σταματάει ποτέ αφού η υγεία του οικοσυστήματος των Κυθήρων σημαίνει και την υγεία των κατοίκων τους.

3.354 είναι οι κάτοικοι του νησιού εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι αγρότες αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του τουρισμού το κέντρο βάρους έχει μετατοπισθεί προς τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κ. Κουκούλης νιώθει υπεύθυνος για την φροντίδα του πλούτου που κρύβει το νησί των Κυθήρων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει αλλά και να προστατεύσει αυτές τις σπάνιες ομορφιές.
«Πώς να μην φροντίσεις ένα τέτοιο πλούτο;»


-Τα Κύθηρα παραμένουν ένα πράσινο νησί. Το περιβάλλον όμως θέλει την προσοχή μας πάντα και ιδιαίτερα οι αμμουδιές και οι θάλασσες μας. Εσείς πως φροντίζετε και προστατεύετε το περιβάλλον του νησιού;



Είμαστε ένα πραγματικά πράσινο νησί που συνδυάζει το πράσινο κάλλος των Ιονίων και τη λευκότητα των Κυκλάδων. Μικρά άλση, ρεματιές κατάφυτες, μεγάλες θαμνόφυτες εκτάσεις, πηγές , ακόμη και καταρράκτες συνθέτουν το μοναδικό τοπίο των Κυθήρων μαζί βέβαια με τα γραφικά παραδοσιακά χωριά μας. Όσο για τη θάλασσά μας, γαλάζια και κρυστάλλινη, πλούσια σε κοχύλια και ψάρια.
Πώς να μην φροντίσεις ένα τέτοιο πλούτο; Ασφαλώς με πολύ κόπο και συνέπεια καθαρίζουμε ακτές, ρεματιές, άλση. Επίσης, πριν από ένα χρόνο αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε την ανακύκλωση με μπλε κάδους σ’ όλο το νησί, ενώ υπογράψαμε σύμβαση που ήδη υλοποιείται με εταιρεία για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων. Ξεκινάμε τέλος, σύντομα την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών

Καθαρό νησί τα Κύθηρα

-Καθαριότητα: είναι το ζητούμενο σε κάθε πόλη, πόσο μάλλον στο νησί των Κυθήρων. Ξέρουμε ότι δίνεται «μάχη» για να το διατηρήσετε καθαρό. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και κατά πόσο τα έχετε λύσει;


-Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβάλλον του νησιού μας. Με το νέο κανονισμό καθαριότητας αφ΄ ενός και με τον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό με οχήματα καθαριότητας αφ΄ ετέρου του Δήμου μας δίνουμε αποτελεσματικά τη μάχη της καθαριότητας σε καθημερινή βάση. Και την κερδίζουμε. Μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι τα Κύθηρα είναι το καθαρό νησί.
Το χρηματικό κόστος βέβαια είναι μεγάλο, αλλά αξίζει τον κόπο. Φυσικά, βοηθά στο αποτέλεσμα αυτό και η συνεργασία των δημοτών μας. Υπάρχει στα Κύθηρα μια καθαρή συμμαχία Δήμου-Δημοτών. Κι αυτό αποδεικνύεται από τα πολύ θετικά σχόλια που δέχομαι από τους επισκέπτες των Κυθήρων.

Σήμερα βρίσκουμε εύκολα τα Κύθηρα...

-Συγκοινωνίες: Τα Κύθηρα αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και τις συνδέσεις τόσο με τον Πειραιά όσο και με την Πελοπόννησο και την Κρήτη, ειδικά σε περιόδους κακοκαιρίας. Βρίσκετε τελικά λύσεις.


-Είπα ήδη ότι χάρις στις συνεχείς προσπάθειές μου και βέβαια την ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ το συγκοινωνιακό – ακτοπλοϊκό πρόβλημα λύθηκε, παρά τις μικρές βελτιώσεις που χρειάζεται.
Έχουμε πλέον σταθερή καθημερινή σύνδεση με τη Νεάπολη Βοιών, όπου το σύγχρονο πλοίο «Πορφυρούσα» μας εξυπηρετεί. Δύο φορές την εβδομάδα σύνδεση με Πειραιά, τρείς με Κρήτη ( Ρέθυμνο, Κίσσαμο) και μία με το Γύθειο. Τη γραμμή αυτή εξυπηρετεί το «Βιτζέντζος Κορνάρος».
Ασφαλώς τον χειμώνα, όταν η θάλασσα είναι τρικυμιώδης με 9 μποφόρ, πράγμα όχι σύνηθες, το νησί μας αποκόπτεται για 1-2 ημέρες.
Το αεροπλάνο, καθημερινά κι αυτό, εξυπηρετεί πολύ και δίνει σωτήριες λύσεις.
Σήμερα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι «τα Κύθηρα τα βρίσκουμε εύκολα» κι αξίζει να τα επισκεφθούμε.

Το νησί όλων των εποχών


-Ποιες μορφές τουρισμού προσφέρει το νησί στον ταξιδιώτη και γιατί θα το προτείνατε ως ταξιδιωτικό προορισμό;


Τα Κύθηρα είναι το νησί όλων των εποχών. Κι αυτό γιατί, πέρα από την θάλασσα, τις πανέμορφες παραλίες και τους παραδοσιακούς οικισμούς ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει ψάρεμα, κυνήγι, να βαδίσει σε παλαιά γραφικά μονοπάτια, να απολαύσει βενετσιάνικα κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, φαράγγια θα έλεγα το ίδιο σπουδαία με αυτό της Σαμαριάς και πολλά άλλα. Και βέβαια, ο επισκέπτης απολαμβάνει το νησί μας στον ίδιο βαθμό και το Καλοκαίρι και την Άνοιξη και τις άλλες εποχές. Το νησί μας είναι ένας μικρός μεσογειακός παράδεισος τον οποίο πρέπει όλοι να επισκεφθούμε και όχι υποχρεωτικά το καλοκαίρι.
Η φύση των Κυθήρων θα γοητεύσει τον επισκέπτη, τα μνημεία θα τον ανταμείψουν και οι άνθρωποί του θα τον κατακτήσουν.

Ζήστε εναλλακτικές διακοπές
Εμείς μάθαμε ακόμα ότι:
Στις 12 του μήνα γιορτάζει η Μονή Οσίου Θεοδώρου, του πολιούχου του νησιού. Στο πανηγύρι όλοι ξανασμίγουν. Στις 21 Μαΐου τα Κύθηρα και τα Ιόνια Νησιά γιορτάζουν την ένωση με την ελεύθερη Ελλάδα (1864). Η θάλασσα σε καλωσορίζει για τις πρώτες βουτιές. Το μεσημεράκι τσίπουρο και μεζέ στην πλατεία. Δροσερές μέρες, βάλε το πανωφόρι σου και πάμε να περπατήσουμε στα βενετσιάνικα σοκάκια του Μυλοποτάμου.
Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, δυο νησιά με ιστορία αιώνων έχουν να επιδείξουν έναν τεράστιο πλούτο σε αρχαιολογικούς - ιστορικούς χώρους και ευρήματα.
Οι λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού μπορούν να περιηγηθούν στο σπήλαιο «Χουστή» στο Διακόφτι Κυθήρων, όπου οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα του 5000 π.Χ. ενώ με κάποια δυσκολία μπορούν επίσης να ανηφορίσουν στον λόφο του Παλαιοκάστρου όπου ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Στον χώρο υπάρχει ο ναός των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού, που κτίστηκε στη θέση του αρχαίου ιερού των Διοσκούρων , Κάστορα και Πολυδεύκη. Λίγο πιο πάνω, γύρω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, με πρόσφατες ανασκαφές εντοπίστηκε ένα ιερό που άρχισε να λειτουργεί από τα γεωμετρικά χρόνια.
Στην Παλαιόπολη , μετά από πληροφόρηση που θα ζητήσει από το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλούς μινωικούς θαλαμοειδείς τάφους καθώς και το σωζόμενο τμήμα του Κάστρου που φύλαγε το λιμάνι της Σκάνδειας έως τα πρωτοβυζαντινά χρόνια (7 ος αι.). Στον δρόμο προς τον Αυλέμονα όπως και στην οδό Αρχιμανδρίτου Μόρμορη, στον δρόμο προς το Διακόφτι, φαίνονται ακόμα τα αρχαία λατομεία με τον χαρακτηριστικό τρόπο κοπής.
Τα Κάστρα των Κυθήρων δεν μπορούν παρά να σας εντυπωσιάσουν. Η Παλαιόχωρα, βυζαντινή πολιτεία αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, στέκει αγέρωχη, όπως την άφησε ο θρυλικός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα που την κατέστρεψε το 1537. Στο Κάστρο του Μυλοποτάμου θα θαυμάσετε τις βυζαντινές εκκλησίες , ενώ από το Κάστρο της Χώρας , το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε, μπορείτε να αφεθείτε στη μαγευτική θέα μέχρι τα Αντικύθηρα και την Κρήτη! Πολύ καλά διατηρείται και είναι εύκολα επισκέψιμο το Καστέλο στον Αυλέμονα , ένα οχυρό που φύλαγε, τα χρόνια της Βενετοκρατίας, το νέο λιμάνι που άρχισε να χρησιμοποιείται μετά την πρόσχωση του λιμανιού στη Σκάνδεια.
Τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη ερευνά συστηματικά και την «Αίγιλα», στα Αντικύθηρα. Πρόκειται για μια τειχισμένη πόλη 300 περίπου στρεμμάτων του 4 ου π.Χ. αιώνα της οποίας οι κάτοικοι είχαν ως κύρια ασχολία την πειρατεία κατά των περαστικών πλοίων από το Αιγαίο προς τη Δύση. .
Τόσο στη «Χουστή», όσο και στην «Αίγιλα», οι ανασκαφές που διενεργούνται κάθε Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στους χώρους της ανασκαφής από τους αρχαιολόγους, και αν επιθυμεί να βοηθήσει και ο ίδιος εθελοντικά.

ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ
Σε απόγνωση οι κάτοικοι
«Οι ακτοπλοϊκές περιπέτειες των Κυθήρων και Αντικυθήρων είναι σε όλους γνωστές. Συνεχείς και πολυήμερες διακοπές δρομολογίων που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους κατοίκους, που αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας».Γιάννης Μίχας, Νομάρχης Πειραιά
Χρόνιο πρόβλημα
«Τα Κύθηρα παραμένουν ένα χρόνιο πρόβλημα και δεν θέλω τελικά να πω όλα αυτά τα πολύ κοινότυπα, τα μπανάλ ότι οι κάτοικοι, το εμπόριο, το φαγητό, οι γιατροί, τα φάρμακα. Είναι ένα πρόβλημα που αν πω «τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν κάτοικος εκεί;» Βαίτσης Αποστολάτος, Βουλευτής του ΛΑΟΣ

Σύγχρονα πλοία

«Στα Κύθηρα τα δρομολόγια έχουν βγει στο διαγωνισμό, έχει γίνει ο διαγωνισμός και έχουμε προσφορές, μάλιστα με σύγχρονα πλοία, όχι με το ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ με το οποίο ταλαιπωρήθηκαν αρκετά και το γνωρίζουν οι κάτοικοι και οι πολίτες που το χρησιμοποιούσαν, αλλά μ’ ένα σύγχρονο πλοίο όπως το ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ που κατέθεσε προσφορά, ένα σύγχρονο πλοίο που για οχτώ χρόνια ζήτησε το δρομολόγιο και με υποχρέωση αντικατάστασής του με καινούριο πλοίο μέσα σ’ αυτήν την οκταετία.» Πάνος Καμμένος, υφ. Ναυτιλίας

ΚΥΘΗΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η θάλασσα των Κυθήρων είναι η γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης κατά το μύθο του Ησιόδου. Η Γη θέλοντας να τιμωρήσει τον άνδρα της Ουρανό για όσα κακά της είχε προκαλέσει, κάλεσε τα παιδιά τους και ζήτησε να θανατώσουν τον πατέρα τους. Ο πιο γενναίος, ο Κρόνος πήρε από τα σπλάχνα της μητέρας του ένα δρεπάνι και τον θανάτωσε κόβοντας τα γεννητικά του όργανα. Εκείνα έπεσαν στη θάλασσα των Κυθήρων και έγιναν μικρά νησάκια (Δραγονάρες). Το αίμα πέφτοντας, άγγιξε τον αφρό της θάλασσας και μέσα από την ένωση αυτών των δύο στοιχείων γεννήθηκε η Ουράνια Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα. Δεν έμεινε στα Κύθηρα. Μέσα σε ένα μεγάλο κοχύλι ταξίδεψε μέχρι την Κύπρο όπου και έμεινε. Ο συμβολισμός της Αφροδίτης και των Κυθήρων πέρασε στους αιώνες και έφτασε στο 18 ο για να απεικονιστεί σε πίνακες όπως η «επιβίβαση για τα Κύθηρα του Αντουάν Βατό, να καταγραφεί στην ποίηση της αναγέννησης, να απασχολήσει το Μποντλέρ το 19 ο αιώνα και να συνεχίσει στην κινηματογραφική οπτική του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και να μη σταματήσει ποτέ να σημαίνει κάτι, όσο στους ορίζοντες των ανθρώπων θα υπάρχει το μακρινό και ποθητό ιδεατό.
7 στα σημεία
1. Το σύνολο Χώρας Καψαλίου με το Βενετσιάνικο Κάστρο, τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας και το γραφικότατο διπλό όρμο του Καψαλίου είναι χάρμα οφθαλμών.
2. Το φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας είναι ένας λατρευτικός χώρος που όλοι πρέπει να επισκεφθούν.
3. Ο Μυλοπόταμος με τον καταρράκτη του, το Κάστρο του, τον παραδοσιακό οικισμό του, το φημισμένο σπήλαιό του και τις εκκλησίες του είναι ένας σπάνιος τόπος.
4. Πολλά βυζαντινά εκκλησάκια, το βυζαντινό μουσείο, ο γραφικός παράλιος οικισμός του Αυλαίμωνα, το Κυριακάτικο παζάρι στο χωριό Ποταμός, οι μοναδικές ακτές της Αγίας Πελαγίας, το φαράγγι στην Παλιόχωρα και το Καλάμι, όπου υπάρχουν και ειδικοί κρίκοι για αναρριχητές και οι πηγές του Αμιργιαλή στον Καραβά.
5. Το καλοκαίρι είναι γεμάτο με πολιτιστικά γεγονότα. Θρησκευτικά και λαϊκά. Οργανώνονται από τον Δήμο και τοπικούς εξωραϊστικούς συλλόγους.
6. Η γιορτή κρασιού, η γεωργοκτηνοτροφική έκθεση στα Φράτσια, πολλές χορευτικές βραδιές σε αρκετά χωριά, όπως το Καραβίτικο πανηγύρι. Συναυλίες και θεατρικά έργα, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που συναρπάζουν ντόπιους και επισκέπτες.
7. Στα διάφορα εκκλησιαστικά πανηγύρια μπορεί ο καθένας να ζήσει την γνήσια τοπική ατμόσφαιρα, όπως την 24η Σεπτεμβρίου με την γιορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, την 12η Μαΐου με την γιορτή του τοπικού Αγίου Θεοδώρου, το Πάσχα κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: