Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ 25 2 2009 ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΣΤΟΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ"

Ο «δήμαρχος των έργων» Δημήτρης Καλογερόπουλος οραματίζεται το Αιγάλεω φιλόξενο για όλους και αναζητά τις ισορροπίες που λείπουν




«Είμαστε μόνο Αιγάλεω»

Το Αιγάλεω είναι αναμφισβήτητα μια πόλη με ιστορική διαδρομή. Στο κατώφλι του 21ου αιώνα αναζητάει την ισορροπία της σύγχρονης μεγαλούπολης ανάμεσα στον άνθρωπο, την κοινωνία, την κουλτούρα και την φύση. Στο τιμόνι του δήμου βρίσκεται για δεύτερη τετραετία ο Δημήτρης Καλογερόπουλος. Γέννημα θρέμμα του Αιγάλεω ο κ. Καλογερόπουλος έχει την πόλη ορόσημο στην ζωή του γι αυτό συχνά τον ακούμε να λέει: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΙΓΑΛΕΩ»!!!

Δίκαια ο κ. Καλογερόπουλος διεκδικεί τη φήμη του «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ» αφού έχει αναμορφώσει από άκρη σε άκρη το Αιγάλεω στα χρόνια της έως τώρα θητείας του.

Αναμορφώνεται με έργα η πόλη

Τι να πρωτοσημειώσει κανείς. Το γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», την παρατημένη από την προηγούμενη διοίκηση οδό Δημοκρατίας που άλλαξε όψη και τα 5x5, τις τεράστιες αναπλάσεις πλατειών (Παπάγου, Αγίου Σπυρίδωνα, Φιλικής Εταιρείας κ.α.), την πρόσφατη συμφωνία για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την καταπληκτική δουλειά που έγινε στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων (Ορυζομύλων, ανακαινισμένο Δ.Α.Κ. κ.α.), τα 2 νέα Κ.Ε.Π., το νέο Κ.Α.Π.Η., τους νέους παιδικούς σταθμούς, την αλλαγή χρήσεων γης, το άρτι κατασκευασμένο νέο Κλειστό Γυμναστήριο ή τα δεκάδες άλλα έργα που μεταμόρφωσαν το Αιγάλεω σε μια αληθινά ανθρώπινη και σύγχρονη πόλη. Όμως, ο κ. Καλογερόπουλος δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος των έργων είναι και Δήμαρχος για όλο το Αιγάλεω. Είναι Αυτός που τίμησε τον Σταύρο Μαυροθαλασσίτη, τον Δημήτρη Τρέπα, αλλά και τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Αυτός που λειτούργησε πάνω και πέρα από κόμματα, που διεκδίκησε σκληρά και με την προηγούμενη και με τη σημερινή κυβέρνηση τα δίκαια του Αιγάλεω, που μίλησε ακόμη και με τα πιο σκληρά λόγια όταν χρειάστηκε στην Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας- κυρίως όμως αυτός που ΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ και αυτός που ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, καθεστώς δεκαετιών σε όλη την Ελλάδα, με την Προκήρυξη των Μονίμων.

Κοινωνικό πρόσωπο με σάρκα και οστά

Ο Δήμος Αιγάλεω είναι όμως, πρωτοπόρος και στην κοινωνική προσέγγιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών στην πόλη που κατά κοινή ομολογία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι κάτοικοι κατέβηκαν σε συγκέντρωση - διαμαρτυρίας. Δημιουργήθηκε μια αντιπαράθεση με τις οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των ταλαίπωρων αυτών συνανθρώπων μας και ο Δήμος Αιγάλεω απάντησε με: Συμπαράσταση, ανθρώπινες προτάσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεύρεση εργασίας, φιλοξενία σε σπίτια και αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά που διαβάζω ότι έχει κάνει η διοίκηση του Δημήτρη Καλογερόπουλου γι' αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Κυκλοφοριακό το κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης,
μέτρα και υπόγειοι σταθμοί για την αντιμετώπισή του


Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος σαν πρώτος πολίτης του Αιγάλεω αποκαλύπτει μέσα από την συνέντευξή του στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αιγάλεω, τις δράσεις και τα έργα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τις θέσεις καθώς και τις απόψεις του για το θέμα των ΧΥΤΑ αλλά και το τι περιμένει από την κυβέρνηση. Από τη Θέση του ως πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής) θέτει υπόψη μας τους προβληματισμούς και αναλύει τις ενέργειες του προσφέροντας από τη δυναμική των πολιτικών διαδικασιών που προτείνει και στους συμμετέχοντας της Ένωσης Δήμους.
- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος ως σύγχρονη πόλη;
«Το Αιγάλεω συγκαταλέγεται στους παλαιότερους δήμους της χώρας και ήταν πάντα πόλος έλξης οικιστών. Ο πληθυσμός της πόλης υπερβαίνει σήμερα τους 100.00 κατοίκους. Χιλιάδες όμως είναι οι επισκέπτες που διέρχονται καθημερινά από την πόλη, καθώς αποτελεί κέντρο εξυπηρετήσεων των γειτονικών δήμων, λόγω της γεωγραφικής της θέσης στο δυτικό λεκανοπέδιο. Η μεγάλη συγκέντρωση εμπορίου, που είναι διάσπαρτο και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το αναγκαίο και επιθυμητό μέτρο, επιβαρύνει την πόλη και σε συνδυασμό με την έλλειψη ελεύθερων χώρων δημιουργεί έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Έντονα είναι και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από τη λειτουργία της βιομηχανικής περιοχής και τον κυκλοφοριακό φόρτο των δύο μεγάλων οδικών αξόνων που διαπερνούν την πόλη.
Η επέκταση της Γραμμής ΜΕΤΡΟ 3 προς το Αιγάλεω που επιτεύχθηκε μετά και από τις επίπονες διεκδικήσεις και προσπάθειές μας, αναμφισβήτητα διευκόλυνε τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση της περιοχής λόγω της χρήσης του ΙΧ για μετάβαση στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ. Για την αποσυμφόρηση της περιοχής μετά από συνεργασία με τους αρμόδιους συγκοινωνιακούς φορείς και το υπουργείο Μεταφορών, προχωρήσαμε σε πρώτη φάση σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αναδιοργάνωση των λεωφορειακών γραμμών, ώστε να αποτρέψουμε τη χρήση του ΙΧ. Θα ακολουθήσει σε δεύτερη φάση η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων 450 θέσεων στην πλατεία Εσταυρωμένου, όπως έχει εξαγγελθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την επέκταση της Γραμμής ΜΕΤΡΟ 3 στο Χαϊδάρι και την κατασκευή έτερου σταθμού αυτοκινήτων 380 θέσεων στην περιοχή, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης μας».
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βέβαια μπορεί να παίρνει εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες προκειμένου να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες αλλά είναι απαραίτητο να έχει αρωγό την Πολιτεία. Ο κ. Καλογερόπουλος για άλλη μια φορά βάζει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση απαντώντας στο επόμενο ερώτημά μας:
- Τι αναμένετε από την Πολιτεία;
«Να τηρήσει τα υπεσχημένα σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως οφείλει μια οργανωμένη πολιτεία».







Υπεύθυνες και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες από όλους στην προστασία του περιβάλλοντος

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής σήμερα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έλλειψη ελεύθερων χώρων. Δημιουργημένα από τις ίδιες τις ανάγκες της πόλης και του πληθυσμού της αλλά και από απαιτήσεις της σύγχρονης πόλης ιδιαίτερα ως κέντρου μιας ολόκληρης γεωγραφικής ενότητας.

Το Αιγάλεω είναι κατά το ήμισυ Βιομηχανική περιοχή χωρίς οργανωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό στην πράξη, έτσι παρουσιάζονται έντονα Περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της ύπαρξης της βιομηχανικής ζώνης και των δύο εθνικών οδών που διαπερνούν την πόλη. Στην Οικιστική Ζώνη παρατηρούνται χρήσεις ασύμβατες στην κατοικία και υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας.

«Σύμφωνο Δημαρχών»
για την μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20%


Ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος θέτει σε πρώτο πλάνο την προστασία του περιβάλλοντος και πιστεύει ότι ο αγώνας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας πρέπει να δοθεί από κοινού με το σύνολο των γειτονικών αλλά και όλων γενικά των δήμων.

-Τι κάνετε για την προστασία του περιβάλλοντος και πως διασφαλίζετε την προστασία του Άλσους Αιγάλεω;
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια μάχη που δεν αφορά μόνο το δήμο Αιγάλεω. Έχω την τιμή να ηγούμαι των συναδέλφων μου στην ΤΕΔΚΝΑ, την Ένωση η οποία δίνει τον αγώνα της για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Να ξέρετε ότι στον αγώνα αυτό δεν υπάρχουν αντίπαλοι μεταξύ μας, ανεξαρτήτως του από πού προερχόμαστε. Έχουμε μονάχα έναν εχθρό: Τα προβλήματα των πολιτών μας. Προβλήματα όπως την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα της ζωής μας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αξιοποίηση περισσότερων ελεύθερων χώρων για πράσινο, την προστασία των ορεινών όγκων, τη μείωση των ρύπων από το κυκλοφοριακό, καλύτερες και περισσότερο ανθρώπινες μεταφορές, την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οικονομικά χρέη της πολιτείας έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου, τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τον πολιτισμό, την ανάδειξη τουριστικών πλεονεκτημάτων που θα τονώσουν την οικονομία.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαμε εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην εκδήλωση υπογραφής του «Συμφώνου των δημάρχων» που έγινε στις Βρυξέλλες για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20%, πέραν δηλαδή του στόχου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2020.
Ο δήμος Αιγάλεω ήταν ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός δήμος που υπέγραψε το Σύμφωνο, μεταξύ 350 ευρωπαϊκών πόλεων. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν κινηθεί συντονισμένα και συστηματικά μπορεί να κινητοποιήσει φορείς και πολίτες σε συλλογική και θετική δράση για την αλλαγή του κλίματος. Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί υπεύθυνες και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Απαιτεί όμως και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας. Στην καθημερινή ζωή μας. Μέσα στο σπίτι μας. Γιατί μονάχα έτσι θα αλλάξουμε και τη γειτονιά μας, επομένως και τη χώρα μας. Αυτό το οφείλουμε στον εαυτό μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας, που πρέπει να κληρονομήσουν έναν κόσμο καλύτερο».

Στην καθημερινή ζωή των κατοίκων
οι ορεινοί όγκοι της Αττικής


- Ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής και τι κάνετε για να παραμείνουν ελεύθεροι και να γίνουν πράσινοι οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και κυρίως το Ποικίλο όρος και το όρος Αιγάλεω;
«Η οικολογική αποκατάσταση και η αναβάθμιση των ορεινών όγκων της Αττικής όχι μόνο του Ποικίλου όρους και του όρους Αιγάλεω, αποτελούν βασικό μας στόχο και προτεραιότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχουμε υπογράψει ως ΤΕΔΚΝΑ μνημόνιο συνεργασίας με την υπερνομαρχία και άλλους φορείς. Ήδη σε μεγάλη έκταση του Ποικίλου όρους έχει δημιουργηθεί δάσος, έχουν αναδασωθεί σε μεγάλο βαθμό οι πλαγιές του και έχουν αξιοποιηθεί οι χώροι των παλιών λατομείων. Για την αποτελεσματικότερη όμως προστασία και ανάδειξη των περιαστικών δασών είναι απαραίτητη η επίλυση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων και η οριοθεσία τους και είναι πού θετικό προς την κατεύθυνση αυτή το γεγονός ότι θα ξεκινήσει σύντομα η σύνταξη των δασικών χαρτών για την Αττική κι έτσι χωρίς εμπόδια θα μπορεί να εφαρμοστεί ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός. Εμείς έχουμε προτείνει να ενταχθεί το βουνό στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Να διαμορφωθούν σε επιλεγμένες θέσεις πόλοι πολλαπλού λειτουργικού χαρακτήρα (άθληση, αναψυχή, κ.λ.π) με εύκολη προσβασιμότητα σε αυτούς και ταυτόχρονα είσοδο στα βουνά. Να δημιουργηθεί δίκτυο ορεινής ποδηλασίας διεθνών προδιαγραφών. Να γίνουν αναδασωτικές εργασίες από τους κατοίκους, τους φορείς και τις οργανώσεις, σύμφωνα με μελέτες που θα εκπονηθούν και να εγκατασταθεί δίκτυο άρδευσης στις αναδασωτέες περιοχές που θα μπει και στον σχεδιασμό της πυροπροστασίας. Να βελτιωθεί και να συντηρηθεί το οδικό δίκτυο για την πυροπροστασία. Επίσης να γίνουν έργα διευθέτησης των ρεμάτων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με κατασκευή μικρών χωμάτινων φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών. Η ανάσχεση της ροής θα ενισχύσει τον υδροφόρο ορίζοντα και θα εξασφαλίσει νερό για την αντιπυρική προστασία, ενώ θα περιορίσει την μεγάλη επιφανειακή απορροή που επιβαρύνει τα δίκτυα ομβρίων των αστικών περιοχών και δημιουργεί κινδύνους πλημμυρών».

Όχι πλέον ΧΥΤΑ!

- Τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει με τους ΧΥΤΑ;
«To υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υφυπουργός Αθανάσιος Νάκος ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων - που συγκροτήθηκε μετά από δική μας πρόταση- «τρέχουν» τα έργα, ούτως ώστε, να μπει ένα τέλος στο όνειδος των παράνομων χωματερών που αποτελεί πραγματική απειλή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Όμως για να είναι ορατά τα αποτελέσματα, απαιτείται η συνεργασία όλων μας. Εμείς εμμένουμε στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την Αττική που προβλέπει τη δημιουργία δύο ακόμη Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στην Αττική. Όχι πλέον ΧΥΤΑ. Κάθε περιοχή πρέπει να διαχειρίζεται τα δικά της απορρίμματα.
Μιλάμε πλέον για ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) κι όχι για ΧΥΤΑ, με εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες κομποστοποίησης και σταθμούς μεταφόρτωσης των απορριμμάτων. Μόνον έτσι θα επιτυγχάνεται η ανακύκλωση του 85% του συνόλου των απορριμμάτων και θα δοθεί επιτέλους λύση στο σημερινό πρόβλημα».


ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ


Οι νεολαίοι της Δυτικής Αθήνας βιώνουν κοινωνικές ανισότητες
«Οι νέες και οι νέοι της Δυτικής Αθήνας, βιώνουν στον μέγιστο βαθμό, το τι σημαίνει κοινωνικές ανισότητες, όταν τα επιχειρηματικά κέρδη και οι οικονομικοί δείκτες διευρύνονται με αυξανόμενους ρυθμούς. Γι αυτό, είναι ελπίδα οι αγώνες τους για μόρφωση, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Και μείς νοιώθουμε υπερήφανοι που πρωτοστατούμε σ΄ αυτούς τους αγώνες, νοιώθουμε υπερήφανοι που συναντηθήκαμε με τη γενιά του άρθρου 16, μια γενιά που έχει πολλά ακόμα να δώσει». Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας παντού χωρίς μέτρα
«Σε κατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν περισσότερες από (400) τετρακόσιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο.... γιατί καθυστερεί η έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία, θα καθορίζονται τα κριτήρια εγκατάστασης των κεραιών και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και σε ποιές ενέργειες θα προβούν για την υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτών για το θέμα αυτό». Φώτης Κουβέλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

1 σχόλιο:

ΣΟΦΙΑ ΔΙΓΕΝΗ είπε...

Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι και σε αυτές τις εκλογές υποψήφιος δήμαρχος ΑΙΓΑΛΕΩ. Η θητεία του έως τώρα σχολιάζεται από τους πολίτες επαρκής και τα αποτελέσματα της διοίκησης του δήμου είναι ικανοποιητικά. Τι έχει όμως να προτείνει για το μέλλον του ΑΙΓΑΛΕΩ;